Plnené rožky

Šunkovo-syrové rožky na výlety (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Rožteky ideálne na výlety, lebo všetko dôležité je zabalené a zapečené vnútri.

8
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Navážime si suroviny, aby sme si z už naváženej múky odobrali do kvásku.
  2. Spravíme si kvások zmiešaním vody, droždia, cukru a takého množstva múky (cca 7 PL), aby nám vzniklo riedke cesto. Necháme 20 minút postáť.
  3. Kvások pridáme k zvyšným surovinám na cesto a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Kľudne aj hodinu.
  4. Cesto rozdelíme na 8 častí, vytvarujeme bochníčky a necháme 10 minút postáť.
  5. Každý bochníček rozvaľkáme, potrieme maslom, položíme plátok šunky alebo syra a zvinieme do rožteka. Poukladáme na plech a každý narežeme dvoma dlhými, hlbokými rezmi. Necháme podkysnúť ešte 30-50 minút.
  6. Pred pečením potrieme rozľahaným vajíčkom. Upečieme vo vyhriatej rúre na vrchný aj spodný ohrev na 250 °C asi 10 minút do zlatista. (Ten najkrajší zdrhol ešte pred fotením :) )
  7. Originál recept je z pekarnomanie: http://www.pekarnomanie.cz/sunkove-rohliky/