Stehno z perličky na hráškovej kaše

Autor receptu: sisok

Popravde, perličku som ešte nejedla a minule ju mali v obchode za dobrú cenu. Kedže som Homo sapiens zvedavý, reku vyskúšam. Perlička má svoju charakteristickú textúru - je to síce hydina, no pripomína mi skôr divinu.

4
porcie
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najpracnejšie je to na začiatku - stehná musíme vykostiť. Hornú časť stehien odstránime úplne a tú spodnú iba z polovice. Kosť proste uprostred odsekneme a do vytvorenej dierky budeme môcť dať plnku. Stehno nám zároveň bude držať a stále pripomínať stehno, lebo necháme polovicu spodného stehna. Stehno osolíme ako zvnútra, tak aj z exteriéru.
  2. PLNKA: Hríby si očistíme, nakrájame a chvíľu podusíme na 1/2 cibuľke, aby sme ich zbavili vody. Keď sú podusené, necháme ich vychladnúť. Huby a cibuľku zmiiešame s bielkom, pridáme trošku smotany na varenie, najemno nakrájané lieskovce, sušené hrozienka, soľ, korenie, zmes 4 korení a 2 PL koňaku. Všetko poriadne premiešame.
  3. STEHNÁ: Pripravenou plnkou naplníme stehná, prikryjeme údenou slaninkou a potravinovým špagátikom stehno pevne zviažeme. V hrnci na horúcom oleji opečieme stehná z každej strany, pridáme druhú 1/2 cibuľku. Podlejeme trochou červeného vínka a keď sa celé vyparí, podlejeme zeleninovým bujónom. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni cca 30-40 minút.
  4. HRÁŠKOVÁ KAŠA: Ja som použila hrášok z konzervy, kedže ešte nie je čerstvý :( Hrášok ochutíme troškou cesnaku a osolíme. Dusíme do mäkka a pomixujeme. Servírujeme a ako prílohu môžme dať zemiaky.