Stehno z perličky na hráškovej kaše
Autor receptu: sisok
Popravde, perličku som ešte nejedla a minule ju mali v obchode za dobrú cenu. Kedže som Homo sapiens zvedavý, reku vyskúšam. Perlička má svoju charakteristickú textúru - je to síce hydina, no pripomína mi skôr divinu.
4 porcie |
60 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Najpracnejšie je to na začiatku - stehná musíme vykostiť. Hornú časť stehien odstránime úplne a tú spodnú iba z polovice. Kosť proste uprostred odsekneme a do vytvorenej dierky budeme môcť dať plnku. Stehno nám zároveň bude držať a stále pripomínať stehno, lebo necháme polovicu spodného stehna.
Stehno osolíme ako zvnútra, tak aj z exteriéru.
- PLNKA:
Hríby si očistíme, nakrájame a chvíľu podusíme na 1/2 cibuľke, aby sme ich zbavili vody. Keď sú podusené, necháme ich vychladnúť.
Huby a cibuľku zmiiešame s bielkom, pridáme trošku smotany na varenie, najemno nakrájané lieskovce, sušené hrozienka, soľ, korenie, zmes 4 korení a 2 PL koňaku. Všetko poriadne premiešame.
- STEHNÁ:
Pripravenou plnkou naplníme stehná, prikryjeme údenou slaninkou a potravinovým špagátikom stehno pevne zviažeme.
V hrnci na horúcom oleji opečieme stehná z každej strany, pridáme druhú 1/2 cibuľku. Podlejeme trochou červeného vínka a keď sa celé vyparí, podlejeme zeleninovým bujónom. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni cca 30-40 minút.
- HRÁŠKOVÁ KAŠA:
Ja som použila hrášok z konzervy, kedže ešte nie je čerstvý :( Hrášok ochutíme troškou cesnaku a osolíme. Dusíme do mäkka a pomixujeme.
Servírujeme a ako prílohu môžme dať zemiaky.