Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Túto fantastickú polievku varíme už tradične len na Štedrý večer. V prvom rade si na ňu musíme v lete a na jeseň nasušiť veľa húb, hlavne hríbov, lebo ak by sme ich chceli kupovať, vyšla by nás veľmi, veľmi draho. Ešte si naložiť kapustu do súdka, aby sme mali dobrú domácu jušku a potom si už môžeme len pochutnávať a vychutnávať a.......Polievka je typická pre oblasť na rozhraní Šariša a Zemplína a aj u nás sa varí vždy na Štedrý večer. Mäso sa totiž môže jesť až po polnoci a Polnočnej omši.

6-8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sušené huby namočíme aspoň na 1 hodinu do studenej vody. Zatiaľ si pripravíme závarku do polievky, aby nám preschla. Teda na sciranku, papcun, melence, mrveničku....zmiešame múku a vajíčka na doske najprv pomocou oblého noža a neskôr rukami...
  2. ...na tuhé cesto.
  3. Cesto postrúhame na dosku a necháme preschnúť.
  4. Potom sciranku varíme vo vriacej osolenej vode asi 2 minúty. Prepláchneme studenou vodou a necháme na site dobre odkvapkať.
  5. Huby po namočení vytlačíme rukami od vody a posekáme nadrobno. Cesnak a cibuľu očistíme a nadrobno porežeme. Všetko vložíme do hrnca, zalejeme malým množstvom vody, pridáme bobkový list, soľ, korenie, rascu a varíme 3/4 hodiny na miernom ohni.
  6. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Keď trochu vychladne pridáme mletú červenú papriku.
  7. Do uvarených húb s cibuľou a cesnakom vlejeme jušku a zápražku a povaríme ešte asi 15 minút. Jušky potrebujeme asi 700-1000ml podľa kyslosti. Polievka má byť kyslá tak akurát a dostatočne hustá. Musíme dať pozor, aby sme to neprešvihli s vodou alebo juškou.
  8. Podávame s malým množstvom pripravenej domácej sciranky(mrveničky) alebo aj bez nej, ak máme dostatok húb a polievka je dosť hustá.