Šťavnatý hovädzí steak z mramorovej roštenky

Autor receptu: francuzocka

Steak je najobľúbenejším jedlom v našej rodine. Vyskúšala som už viaceré druhy hov. mäsa - sviečková, falošná sviečková, roštenka, stehno... No najlepší tip som dostala od mäsiara po objednávke z www.masodomov.sk. Odporučil mi tzv. mramorovanú roštenku - teda roštenku silne prerastanú vnútrosvalovým tukom. Namietala som, že určite ide o starý kus zvieraťa a aj vzhľad mäsa nebol podľa mňa príliš príťažlivý, ale ubezpečil ma, že ak dodržím správny postup prípravy, čaká ma gastron. zážitok. A bol.

4
porcie
20 minút
príprava
5 minút
na 200 °C

Postup

  1. Hovädziu roštenku nakrájame na plátky hrubé 1,5 - 2 cm. Mäsko nenaklepávame, len jemne postláčame v rukách.
  2. Mäso pred samotným naložením do koreninového pácu je dobré nechať odležať aj niekoľko dní pri teplote 0°C. Zabalené vo fólii vydrží aj týždeň, netreba sa toho báť. Potom vložíme mäsko do pácu z oleja a zmesi korenín (použiť sa dá aj hotová zmes, napr. Argentínsky steak) aspoň na 1 deň.
  3. Steaky vypekáme na rozpálenom oleji na prudkom ohni cca 3 - 5 min. z každej strany, pričom ich viackrát otočíme, podľa toho, aký typ úpravy preferujete. My máme radi médium.
  4. Podávame napr. s hranolkami či opekanými zemiakmi, ale steaky výborne chutia aj so samotnou naparenou zeleninou, nám sa osvedčila zelená špargľa alebo zelená lusková fazuľka s cesnakovým dresingom (kyslá smotana + cesnak).