Šťavnaté lasagne (fotorecept)
Autor receptu: trilian01
Recept mám od svojej sestry, ktorá ho zdokonaľovala až do súčasnej podoby. V rodine je veľmi obľúbený, a preto ho ponúkam aj vám. Základom je nešetriť na bylinkách, uvariť veľa šťavnatej omáčky a nezabudnúť na bešamel. Je to výdatné, chutné a voňavé jedlo. Odporúčam podávať so zeleninovým šalátikom.
8 porcií |
20 minút príprava |
40/40 minút na 200 °C |
Postup- Cibuľu nakrájame na kocky a podusíme na oleji. Pridáme mleté mäso, ja používam väčšinou hovädzie, ale môže byť aj bravčové. Pridám nadrobno nakrájaný cesnak a chvíľu dusím, potom prídu na rad koreniny: soľ, korenie, tymián, oregano, rozmarín, provensálske, bazalka, omáčka musí voňať. Lepšie sú čerstvé, ale postačia samozrejme aj sušené. Potom pridám nastrúhanú mrkvu a zeler. Pomaly dusím. Postupne pridávam 4 dcl uvarenéhobujónu, paradajkový pretlak a rozmixované paradajky z konzervy. Ďalej dusím, omáčky má byť veľa, aby boli lasagne šťavnaté. Podľa potreby dochucujem bylinkami, nakoniec pridám 2-3 polievkové lyžice balzamikového octu (alebo červeného vína, ako kto má rád). Omáčku si môžeme pripraviť aj deň vopred. Dusíme celkovo tak 40 min-45 min.
- Počas dusenia bolognese omáčky si pripravíme bešamel. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme - asi 3 min. Potom postupne pridávame liter vlažného mlieka, metličkou bez prestania miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme trošku soli a nastrúhaný muškátový orech. Omáčka má byť stredne hustá.
- Keď máme pripravené obe "plnky", pripravíme si väčší pekáč. Na spodok dáme trochu oleja, potom vrstvu bešamelu, naň rovnomerne rozložíme pláty lasagní /Ukladať surové, nevariť! Tie pekne zmäknú z omáčok/. Na lasagne vrstvu bolognese omáčky a bešamel. Takto vrstvíme niekoľkokrát, na vrchu končíme vrstva bešamel a nastrúhaný syr - veľa syra - asi 350 g. Dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a 40 minút.
- Vrstvíme, natierame, priliepame....
- Plný pekáč ide do rúry na 35 - 40 minút pri 200 stupňoch Celzia. Na 30 minút nechám pekáč zakrytý, potom odkryjem, aby syr chytil farbu a dopečiem.
- Takto to vyzerá po upečení.
- A takto tesne pred skonzumovaním. S ľadovým šalátom, mrkvou a cherry paradajkami. Dobrú chuť prajem :-).
|