Šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Pre tieto chladnejšie dni priam ako stvorené... vďaka štipľavým papričkám tým dupľom zahreje :-) Pravdupovediac, do časti pridávam a do časti nie. Predstavte si priateľský štvorboj chutí... kyselkavej, sladkastej, ohnivej a korenistej... Kyselkavý šťavnatý paradajkový základ sa snúbi so sladkastou chuťou sušených hrozienok a sladších domácich jabĺk. Jedlo šmrncnuté pretlačeným cesnakom, ohnivými čerstvými papričkami a plnenými olivami. A príjemne mámivá vôňa jemného škoricového poprašku.

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Inšpiráciou mi bola jedna z podôb jedla "picadillo", ktorú som neočakávane našla v útlej knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej. Kamarát google a kamoška wikipedia vravia o picadillo ako o tradičnom jedle v Španielsku, mnohých krajinách Latinskej Ameriky a na Filipínach. Pripravuje sa z mletého hovädzieho, paradajok a ďalších surovín podľa regiónu. Často sa podáva s ryžou alebo sa ním plnia napr. tortilly. Názov pochádza zo španielskeho slova "picar", ktoré znamená "mlieť" alebo "sekať". "Domorodé" picadillo som zatiaľ ešte neochutnala, ale mala som inšpiráciu a pripravila som, s istotou môžem povedať, šťavnaté a hrejivé mleté hovädzie :-)
  2. Hovädzie mäso som si sama pomlela.
  3. Pripravíme si zeleninu a ovocie. Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Zelenú papriku nakrájame tiež na kúsky. Hrozienka opláchneme (nabudúce ich možno opijem v rume :-) ). Použila som krájané lúpané paradajky z konzervy.
  4. Na oleji orestujeme cibuľu a pretlačený cesnak (až sa nespálil).
  5. Pridáme mleté mäso a pražíme, až zmení farbu. Pridáme paradajky,
  6. jablká, hrozienka,
  7. nakrájanú štipľavú papričku. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Zakryté dusíme asi 30 min.
  8. Pridáme olivy rozkrojené napoly.
  9. Krátko podusíme. Až po vypnutí šmrncnem štipkou voňavej škorice, príp. ešte pretlačeným cesnakom.