Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Polenta, kukuričná kaša, či po našom zameška. Dá sa použiť rôzne. Ja som ju prvý krát
jedla u manželových rodičov.
Svokra ju robievala na sladko, poliatu roztopeným maslom, posypanú cukrom a
kakaom, alebo na slano, keď ju
uvarila, nechala stuhnúť, lyžicou nabrala kúsky do taniera a zaliala teplým mliekom.
Takto ju jedával svokor. Verte či
nie, mne to veľmi chutilo. Dnes vám ponúkam recept na polentu, ktorá bude ako príloha
k mäsku.
Postup
- Najprv si uvaríme polentu. Dáme zovrieť vývar, postupne sypeme kukuričnú krupicu a miešame, aby sa neutvorili hrudky. Varíme na miernom plameni 25 - 30 min, podľa chuti dosolíme a pridáme korenie. Odstavíme.
- Pekáč opláchneme studenou vodou a polentu dáme doň a roztiahneme na hrúbku cca.2cm a necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme mäsko. Prsia nakrájame na rezne. očistíme cesnak a jablko nakrájame na mesiačiky.
- Pekáč vymastíme maslom, rozložíme mäso, jemne osolíme a okoreníme, navrch dáme plátky masla, strúčiky cesnaku a jablko, podlejeme vývarom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Po cca. 25 až 30 min. vyberieme.
- Výpek aj s cesnakom a jablkom zlejeme do nádoby a vymixujeme dohladka, dáme na sporák, pridáme červenú ml.papriku.
- Necháme prevrieťa zalejeme kuracie prsia.
- Vychladnutú polentu pokrájame na požadované tvary ( v mojom prípade obdlžníky) , ktoré na grilovacej panvici opečieme (potvrdzuje sa, že súmernosť naozaj nie je moja silná stránka :-)
- Na grilovaciu panvicu dáme roztopiť trochu masla s olejom, pridáme vetvičku rozmarínu a opečieme kúsky polenty z oboch strán.
- A môžeme servírovať. Polenta je vynikajúca príloha, mäsko je mäkkučké a šťavnaté a omáčku netreba ničím zahusťovať, lebo to urobilo jablko aj cesnak, ktoré sme rozmixovali. Prajem vám dobrú chuť.