Staročeské prsia s grilovanou polentou (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Polenta, kukuričná kaša, či po našom zameška. Dá sa použiť rôzne. Ja som ju prvý krát jedla u manželových rodičov. Svokra ju robievala na sladko, poliatu roztopeným maslom, posypanú cukrom a kakaom, alebo na slano, keď ju uvarila, nechala stuhnúť, lyžicou nabrala kúsky do taniera a zaliala teplým mliekom. Takto ju jedával svokor. Verte či nie, mne to veľmi chutilo. Dnes vám ponúkam recept na polentu, ktorá bude ako príloha k mäsku.

25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme polentu. Dáme zovrieť vývar, postupne sypeme kukuričnú krupicu a miešame, aby sa neutvorili hrudky. Varíme na miernom plameni 25 - 30 min, podľa chuti dosolíme a pridáme korenie. Odstavíme.
  2. Pekáč opláchneme studenou vodou a polentu dáme doň a roztiahneme na hrúbku cca.2cm a necháme úplne vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme mäsko. Prsia nakrájame na rezne. očistíme cesnak a jablko nakrájame na mesiačiky.
  4. Pekáč vymastíme maslom, rozložíme mäso, jemne osolíme a okoreníme, navrch dáme plátky masla, strúčiky cesnaku a jablko, podlejeme vývarom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  5. Po cca. 25 až 30 min. vyberieme.
  6. Výpek aj s cesnakom a jablkom zlejeme do nádoby a vymixujeme dohladka, dáme na sporák, pridáme červenú ml.papriku.
  7. Necháme prevrieťa zalejeme kuracie prsia.
  8. Vychladnutú polentu pokrájame na požadované tvary ( v mojom prípade obdlžníky) , ktoré na grilovacej panvici opečieme (potvrdzuje sa, že súmernosť naozaj nie je moja silná stránka :-)
  9. Na grilovaciu panvicu dáme roztopiť trochu masla s olejom, pridáme vetvičku rozmarínu a opečieme kúsky polenty z oboch strán.
  10. A môžeme servírovať. Polenta je vynikajúca príloha, mäsko je mäkkučké a šťavnaté a omáčku netreba ničím zahusťovať, lebo to urobilo jablko aj cesnak, ktoré sme rozmixovali. Prajem vám dobrú chuť.