Špenátový koláč
Špenátový quiche s kozím syrom (fotorecept)
Autor receptu: adrien
Quiche som sa odhodlala upiecť po 20 rokoch.* Pôvodný recept bol z nejakého časopisu, plnka dobrá, cesto hrubé a mrvivé. Tentokrát som si skombinovala suroviny a gramáž z viacerých receptov a na výsledku sme si všetci pochutili.
3-4 porcie |
25 minút príprava |
35 minút na 185 °C |
Postup
- Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, umyté a pokrájané špenátové listy. Okoreníme štipkou muškátového orieška a odstavíme hneď, ako sa množstvo špenátu zredukuje na polovicu. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si cesto: Do múky pridáme maslo izbovej teploty, soľ, cukor a nakoniec vodu - začíname pri 3 PL a priebežne miesime. Množstvo vody závisí od suchosti použitej múky. Výsledné cesto sa nemá drobiť, ani lepiť, je vláčne a dobre sa s ním pracuje. Cesto si na mierne pomúčenej doske rozvaľkáme na tvar použitej formy. Formu (v mojom prípade okrúhla s priemerom 28 cm) vymastíme, cesto preložíme a popicháme vidličkou. Nepečieme!
- Kozí syr pokrájame na kocky a rozložíme ho na pripravené cesto. Komu vadí výrazná chuť kozieho syra, môže použiť syr typu Encián, Camembert, Brie v rovnakom množstve. Na syr navrstvíme orestovaný špenát.
- V miske ručne rozšľaháme vajíčka, pridáme smotanu, soľ, vegetu a mleté čierne korenie. Pripravenou zmesou zalejeme špenátovú plnku.
- Pečieme na 185 stupňoch 30-35 minút, kým koláč nadobudne zlatistú farbu.
- Pred podávaním treba počítať s cca 15 minútami navyše na vychladnutie.