Hovädzí perkelt

Špenátový hovädzí perkelt z rúry (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné ľahké jedlo, ktoré si pripravíte bezprácne v rúre :-) K tomu si zvolíte už len prílohu ;-)

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme potrebné suroviny... Hovädzie mäso, ktoré si pokrájame na stredne veľké kúsky. Ďalej 1 cibuľu, ja som teraz použila 1 velkú zelenú zo záhrady, ktorú tiež pokrájame. Ďalej špenát, asi 300-400 g - ja tu mám s malými listami, takže ak je veľký tak ho aspoň prekrojte :-) No a keďže máme dosť čiernych moruší, tak som pridala za tanierik aj tie :-) Ale pravdaže to ovocie nie je nutné :-) A nakoniec si pripravíme ešte pekáč na pečenie, olej, paradajkovú a paprikovú Salçu/ pyré.
  2. Hore na sporáku si v pekáči na troche oleja pár minutiek opečieme za občasného miešania paradajkové aj paprikové pyré. Pekáč dáme nabok a vložíme doň všetko ostatné, čiže mäso, cibuľu, moruše a premiešame. Dáme soľ, mleté korenie, zalejeme vriacou vodou a dáme do vyhriatej rúry "piecť". Nechajte na 180 °C, kým nezačne obsah pekáča všade vrieť a až potom dáme pokrievku a stíšime na 120 °C.Takto necháme veľmi pomaličky bublať, kým mäso nebude uvarené na 75 % ,čiže "skoro" celkom do mäkka :-) treba to potom kontrolovať.
  3. Mne to pomalinky bublalo 2 hodinky :-) Keď je mäso ako má byť, pekáč vyberieme, nastrúhame na jemnučko 1 väčší zemiak a premiešame. Potom dáme špenátové listy a zľahka ich vmiešame. Následne dáme pekáč naspäť do rúry, zvýšime znova na 180 °C a od bodu varu necháme cca 20-25 minút ešte dokončiť/dopiecť. Zemiak sa rozvarí a zahustí šťavu. Špenát sa uvarí a dodá celému výbornú chuť ;-)
  4. A zostáva už len zvoliť prílohu. Je to výborné jedlo a pripravuje sa to prakticky samo :-) Keď má človek vela práce okolo domu, alebo v záhrade a na vystávanie pri sporáku nieje čas - no jesť sa musí, je takýto recept/jedlo fakt záchranou :-))
  5. U nás si niektorí k tomu dali nové zemiačiky na petržlanovej vňati.
  6. A ako druhú prílohu som pripravila maslom ochutený bulgur :-) Prajem dobrú chuť!