Špenátové lasagne so sójovým mäsom a zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Nie som vegetariánka, ale niekedy sa mi žiada nahradiť živočíšne mäso sójovým alebo tofu. A tak aj lasagne sú raz s hovädzím a inokedy so sójovým mäsom. Keď ich robím so sójovým mäsom, dávam aj zeleninu, ktorá je výborným doplnením celkovej chuti. Viem, že mnohí už po prečítaní nadpisu si tento recept ani neotvoria, lebo mäso je len mäso, ale ak ho dobre dochutíme, tak je v recepte na nerozoznanie od mäsa živočíšneho pôvodu. Tak to bolo aj s mojím manželom,ktorý to vôbec nezistil a ten je mäsový.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Sójový granulát zalejeme horúcim vývarom z 1 kocky bujónu, chvíľu povaríme a necháme stáť 30 minút.
  2. Pripravíme si zeleninu.
  3. Na malom množstve oleja opečieme mrkvu a pór.
  4. Baklažán osolíme a necháme vypotiť, potom opláchneme, osušíme a uložíme spolu s cuketou na pekáč vyložený papierom na pečenie alebo fóliou. Pokvapkáme olejom a grilujeme v rúre asi 10 minút z každej strany.
  5. Na oleji orestujeme cibuľu pokrájanu nadrobno, pridáme sójový granulát, ktorý sme scedili a vytlačili na site. Podusíme 25 minút s podliatím vývarom z druhej kocky bujónu. Podľa potreby osolíme a okoreníme a pridáme paradajkové pyré.
  6. Na olivovom oleji opražíme múku, zalejeme mliekom a uvaríme bešamel. Osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku muškátového orieška.
  7. Do zapekacej misy nalejeme trochu bešamelu, dáme plátky lasagní, mäso, baklažán a cuketu. Zalejema opäť bešamelom a posypeme srúhaným eidamom.
  8. Opäť dáme vrstvu lasagní. Ja som ich teraz neobvarovala, ale vtedy treba viac zalievať bešamelom.
  9. Znovu polejeme bešamelom, dáme vrstvu mäsa, póru, mrkvy a pokrájané cherry paradajky.
  10. Zalejeme bešamelom a posypeme eidamom. Znova lasagne, bešamel a strúhaný syr. Teraz pridáme i parmezán.
  11. Dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200st.C a 30 minút.