Špenátové fusilli s jarnou cibuľkou a syrom

Autor receptu: martinis

Špenát je aj napriek zboreniu mýtu o vysokom obsahu železa stále obľúbenou zeleninou v slovenských kuchyniach, tak, ako ja v mojej. Dnes Martinova švédska kuchyňa ponúka špenátové fusilli s jarnou cibuľkou a syrom :)

1
porcia
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. K čerstvému špenátu sa nie vždy dostaneme, takže možno pokojne použiť aj mrazený. Polovicu veľkej cibule nasekáme najemno a zľahka opražíme na lyžičke masla a lyžičke oleja.
  2. Na tento základ dáme polovicu špenátovej kocky, alebo adekvátne množstvo čerstvého špenátu, podlejeme trochou mlieka a dusíme až do úplného rozmrazenia.
  3. Kým sa špenát dusí, dáme si variť fusilli. Päťdesiat gramov syra nahrubo postrúhame, dve jarné cibuľky nasekáme najemno a sušené paradajky nakrájame na prúžky. Dodajú veľmi výraznú chuť, skvele dopĺňajúcu jemný špenát :)
  4. Syr, štipku soli, cibuľku a veľa mletého čierneho korenia vmiešame do špenátu. Mala by vzniknúť výborná, syrovo-špenátová omáčka s naťahujúcim sa syrom. Až sú cestoviny uvarené, scedíme ich a vložíme do panvice k špenátovej zmesi a naservírujeme na tanier. Podávame posypané čerstvo namletým novým korením, ktoré sa k tomuto zelenému zeleninovému "silákovi" skvele hodí. Doplníme paradajkami a voňavý obed zo zásob je pripravený :)
  5. Takéto cestoviny si varím kedykoľvek, keď nemám v chladničke nijakú čerstvú zeleninu a potrebujem zlikvidovať zásoby. Variť z nich však neznamená bezhlavo všetko nahádzať do panvice v štýle čo dom dal (nemám rád tento štýl varenia), stačí trocha kreativity a dá sa uvariť chutné a elegantné jedlo, ktorým si dodáme aj bez množstva zeleniny veľa vitamínov a kvalitných sacharidov z celozrnných cestovín :)