Špenátové fusilli s jarnou cibuľkou a syrom
Autor receptu: martinis
Špenát je aj napriek zboreniu mýtu o vysokom obsahu železa stále obľúbenou zeleninou v
slovenských kuchyniach, tak, ako ja v mojej. Dnes Martinova švédska kuchyňa ponúka
špenátové fusilli s jarnou cibuľkou a syrom :)
1 porcia |
5 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- K čerstvému špenátu sa nie vždy dostaneme, takže možno pokojne použiť aj mrazený. Polovicu veľkej cibule nasekáme najemno a zľahka opražíme na lyžičke masla a lyžičke oleja.
- Na tento základ dáme polovicu špenátovej kocky, alebo adekvátne množstvo čerstvého špenátu, podlejeme trochou mlieka a dusíme až do úplného rozmrazenia.
- Kým sa špenát dusí, dáme si variť fusilli. Päťdesiat gramov syra nahrubo postrúhame, dve jarné cibuľky nasekáme najemno a sušené paradajky nakrájame na prúžky. Dodajú veľmi výraznú chuť, skvele dopĺňajúcu jemný špenát :)
- Syr, štipku soli, cibuľku a veľa mletého čierneho korenia vmiešame do špenátu. Mala by vzniknúť výborná, syrovo-špenátová omáčka s naťahujúcim sa syrom. Až sú cestoviny uvarené, scedíme ich a vložíme do panvice k špenátovej zmesi a naservírujeme na tanier. Podávame posypané čerstvo namletým novým korením, ktoré sa k tomuto zelenému zeleninovému "silákovi" skvele hodí. Doplníme paradajkami a voňavý obed zo zásob je pripravený :)
- Takéto cestoviny si varím kedykoľvek, keď nemám v chladničke nijakú čerstvú zeleninu a potrebujem zlikvidovať zásoby. Variť z nich však neznamená bezhlavo všetko nahádzať do panvice v štýle čo dom dal (nemám rád tento štýl varenia), stačí trocha kreativity a dá sa uvariť chutné a elegantné jedlo, ktorým si dodáme aj bez množstva zeleniny veľa vitamínov a kvalitných sacharidov z celozrnných cestovín :)