Špenátová roláda (fotorecept)

Autor receptu: strigus

Recept mám z http://www.stv.sk/relacieaz/jednotka/tajomstvo-mojej-kuchyne/recepty-z- relacie-odvysielanej-24-04-2011/ raz som ho vyskúšala a odvtedy je obľúbeným predjedlom, aj chuťovkou a vyzerá pekne :)

20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov, bielky odložíme do chladu, žĺtky vyšľaháme s olejom. Pridáme vyžmýkaný špenát a premiešame.
  2. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, osolíme, okoreníme, premiešame a jemne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
  3. Cesto dáme piecť na papieri na pečenie 10 minút pri teplote 180°, upečené ešte za tepla zrolujeme do čistej utierky aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Utierka nemusí byť vlhká.
  4. Vymiešame si plnku, natrieme ju na vychladené cesto zbavené papiera na pečenie, rozložíme plátky šunky, ako ozdobu môžeme pridať pásiky kápie na kraj, kde začneme rolovať a zrolujeme. Roládu zabalíme do alobalu a necháme hodinku necháme stuhnúť v chlade. Dobrú chuť :)
  5. Plnka môže byť ľubovolná, ja som už použila strúhaný ovčí syr (robí chutné mini hrudky), bryndzu, klasické maslo, tvaroh vymiešaný s bylinkami (potrebuje trocha dlhšie odstáť), ochutené rôzne - petržlenová vňať, bazalka, pažítka, medvedí cesnak (vynecháme rozotretý cesnak), fantázii sa medze nekladú! :)