Špargľový šalát

Autor receptu: irenaw

zo surovej špargle, krehký a šťavnatý...

Suroviny

Postup

  1. Píniové oriešky opečieme na sucho a necháme vychladnúť. Malé kocky slaniny opečieme na sucho a necháme vychladnúť na obrúsku. Pre hladnejších opečieme pár hrianok na sucho. Môžeme ich zľahka potrieť cesnakom. Tiež ich zatiaľ odložíme bokom.
  2. Špargľu opláchneme. Zrežeme konce a ošúpeme. Očistenú špargľu si položíme na podložku, pridržíme za hlavičku a škrabkou na zeleninu "naškrabkáme" po dĺžke celú špargľu na tenké plátky. Ak máme dosť vnútornej sily, dáme aj všetky hlavičky do šalátu. V opačnom prípade minimálne každú druhú zjeme :-)))
  3. Paradajky umyjeme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny. Pridáme ku špargli. Šalotku očistíme, nakrájame na polmesiačiky a pridáme ku špargli. Pridáme aj lístky citrónovej bazalky a všetko zľahka poprehadzujeme.
  4. Suroviny na zálievku miešame, kým nie je hustá, hladká a lesklá.
  5. Na tanier dáme šalát, pokvapkáme zálievkou, osolíme a okoreníme. Posypeme píniovými orieškami a slaninou. Navrch dáme pár poriadnych hoblín syra. A už len dobrú chuť :-)