Špagety s cherry paradajkami, orechmi a pecorinom
Autor receptu: martinis
Paradajky sa v kombinácii s orechmi vyskytujú pomerne zriedkavo, takže tento recept je v
menšine jedál, kde sa tieto suroviny vyskytujú spolu a tvoria zaujímavú kombináciu s čerstvou
mätou, kuracím mäsom či tofu a pecorinom :)
2 porcie |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Inšpiráciou je skvelý recept Marcela Ihnačáka :) Na úvod pripravíme menšiu panvicu na varnú dosku, vsypeme za hrsť orechov a opekáme, pokým nezačnú voňať a nezískajú správnu farbu. Cherry paradajky zatiaľ umyjeme, poprekrajujeme na štvrtinky a tie vložíme do menšej misy. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a tiež lyžičkou cukru a lyžicou červeného vínneho octu.
- Opečené orechy odstavíme, vsypeme do sekáčika a nasekáme tak, aby boli sypké, ale stále s väčšími kúskami. Pridáme k paradajkám spolu s dvoma najemno nasekanými strúčikmi cesnaku, piatimi lyžicami extra panenského olivového oleja a hrsťou mäty. Dobre premiešame a zatiaľ necháme bokom.
- Ak sa rozhodneme použiť mäso, opláchneme ho, nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. S údeným tofu spravíme to isté, alebo možno použiť už nakorenené lahôdkové tofu.
- Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme špagety a varíme šesť až osem minút. Rovnakú dobu opekáme na panvici aj mäso či tofu, pokiaľ nebude hotové. Špagety scedíme, ochutíme štipkou soli a pridáme paradajky s mätou a orechmi, opečené mäso alebo tofu a dôkladne premiešame. Naservírujeme na tanier a porcie posypeme pecorinom, lístkami mäty a zakvapneme dobrým olivovým olejom :)
- Môj tip : Alternatívami k vlašským orechom sú mandle alebo kešu.