Špagety s cherry paradajkami, orechmi a pecorinom

Autor receptu: martinis

Paradajky sa v kombinácii s orechmi vyskytujú pomerne zriedkavo, takže tento recept je v menšine jedál, kde sa tieto suroviny vyskytujú spolu a tvoria zaujímavú kombináciu s čerstvou mätou, kuracím mäsom či tofu a pecorinom :)

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Inšpiráciou je skvelý recept Marcela Ihnačáka :) Na úvod pripravíme menšiu panvicu na varnú dosku, vsypeme za hrsť orechov a opekáme, pokým nezačnú voňať a nezískajú správnu farbu. Cherry paradajky zatiaľ umyjeme, poprekrajujeme na štvrtinky a tie vložíme do menšej misy. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a tiež lyžičkou cukru a lyžicou červeného vínneho octu.
  2. Opečené orechy odstavíme, vsypeme do sekáčika a nasekáme tak, aby boli sypké, ale stále s väčšími kúskami. Pridáme k paradajkám spolu s dvoma najemno nasekanými strúčikmi cesnaku, piatimi lyžicami extra panenského olivového oleja a hrsťou mäty. Dobre premiešame a zatiaľ necháme bokom.
  3. Ak sa rozhodneme použiť mäso, opláchneme ho, nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. S údeným tofu spravíme to isté, alebo možno použiť už nakorenené lahôdkové tofu.
  4. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme špagety a varíme šesť až osem minút. Rovnakú dobu opekáme na panvici aj mäso či tofu, pokiaľ nebude hotové. Špagety scedíme, ochutíme štipkou soli a pridáme paradajky s mätou a orechmi, opečené mäso alebo tofu a dôkladne premiešame. Naservírujeme na tanier a porcie posypeme pecorinom, lístkami mäty a zakvapneme dobrým olivovým olejom :)
  5. Môj tip : Alternatívami k vlašským orechom sú mandle alebo kešu.