Šošovicová polievka

Šošovicovica

Autor receptu: radox1

Horúčavy sú za nami, v lete polievky nevarievam, takže po dlhšej absencii pridávam túto výdatnú polievku ako hlavný chod.

5-6
porcií
20 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šošovicu premyjem a namočím na noc do vody, údené koleno uvarím vo vode, oberiem, tretinu zjem s chrenom a horčicou, zbytok nakrájam na malé kúsky.
  2. Cibuľu nakrájame na malé kocky, vložíme do rozohriatej masti, pridáme rascu, posolíme a pomaly restujeme do zlatohneda. Potom vyrestujeme v masti a cibuli paradajkový pretlak tak, aby sa masť opäť vyčírila, pridáme ml.papriku, chilli-feferónku, čierne korenie, premiešame a hrniec stiahneme nabok, aby nám paprika nezhorkla, a zároveň sa v masti dobre vyluhovala. Zalejeme vodou, v ktorej sa kúpala šošovica, necháme prevrieť a ponorným mixérom masu rozmixujeme na hladkú pastu, vďaka ktorej sa polievka zahustí, ostane hladká a nepotrebujeme žiadnu múku. Následne pridáme mrkvu, šošovicu, petržlen, bob. list, dolejeme vodou a varíme do vtedy, kým nebude šošovica mäkká. 15 minút pred koncom pridáme na kolieska nakrájanú klobásu alebo párok, mäso z kolena, prepasírovaný cesnak a dovaríme. Nakoniec v dlaniach rozmrvíme majorán, hrniec prikryjeme a necháme odstáť 15 minút. Hotovo.
  3. Zamenením šošovice za fazuľu uvaríme pre zmenu fazuľovicu, postup je identický, ale k nej pasujú ešte slíže.