Šošovicová polievka s tekvicou

Autor receptu: alena45

Všetci okolo mňa ospevujú tekvicové polievky, a keďže sa mi podarilo dopestovať guatemalskú Blue Banana tekvicu, vyskúšala som aj ja.

4
porcie
40 minút
príprava

Postup

  1. Šošovicu, vopred namočenú, dáme variť do osolenej vody. V druhom hrnci si rozohrejeme maslo, prípadne olej, a opražíme na ňom najprv cibuľu, potom cesnak, na kocky nakrájanú tekvicu, zázvor, posypeme curry korením a pražíme a miešame cca 4-5 minút.
  2. Pridáme nakrájanú, šupky zbavenú veľkú mäsitú rajčinu, hoci ja som dala domácu šťavu, asi 2 dcl. Dolejeme vodou tak, aby bola tekvica zakrytá, osolíme, okoreníme a varíme do zmäknutia.
  3. Asi po pol hodine, záleží od tekvice, obsah rozmixujeme, vlejeme doňho už uvarenú šošovicu, prilejeme sladkú smotanu a necháme pár minút prevrieť. Kto chce, môže si papričku pridať na začiatku pri pražení, ja som dala až do taniera, nastrihanú nožničkami.
  4. a toto je tá tekvica, použiť sa môže každá oranžová. Banán je len na porovnanie veľkosti.