Šošovicová polievka pre budúcich milionárov

Autor receptu: lallya

Hovorí sa, že na Nový rok sa má jesť šošovicová polievka, aby sme boli bohatí po celý rok. Tak som pripravila moju tradičnú šošovicovú polievku, aby sme si pochutnali a zbohatli. Ha- ha.

6
porcií
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šošovicu si deň vopred namočíme. Na druhý deň ju v tej istej vode (nemusíme) ochutíme trochou soli, bobkovým listom, novým korením, borievkami, čiernym korením mletým a celým a uvaríme ju do mäkka. V pare si uvaríme na kocky nakrájané zemiaky, ktoré ochutíme soľou a rascou. Uvarené zemiaky pridáme k mäkkej šošovici. Aby sa šošovica pri ďalšej tepelnej úprave úplne nerozvarila pridáme pár kvapiek octu. Keďže ja nevarím šošovicu s veľkým množstvom vody, po pridaní zemiakov prilejem vriacu vodu a soľ podľa chuti.
  2. Cibuľu a cesnak očistíme, vložíme do vyššej nádoby, nalejeme cca 1 dcl vody a ponornou varechou rozmixujeme. Na panvici rozpálime olej, na ktorom opražíme múku do ružova a zalejeme cibuľovo-cesnakovým "kokteilom", pridáme mletú červenú papriku a privedieme do varu, chviľu povaríme. Potom to vlejeme do vriacej polievky, dôkladne premiešame, necháme variť a pridáme na kolieska nakrájané párky. Keď sa párky uvaria, polievku odstavíme a pridáme petržlenovú vňať.
  3. Potom si už iba pochutnávame a čakáme na bohatstvo.