Šošovica trikrát na kyslo (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Šošovica na kyslo... Recept mám z vegetariánskej kuchárky publikovanej v roku 1991, prispôsobila som si ho na vegánsky. Môj ochutnávač si po dojedení svojej porcie naložil ešte jeden raz toľko, tak hádam to bolo jedlé. :)

2-3
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Šošovicu si cez noc namočíme, na druhý deň scedíme, prepláchneme a necháme okvapkať.
  2. V širšom hrnci ju zalejeme zeleninovým vývarom, necháme zovrieť a varíme približne 20 minút.
  3. Medzitým na oleji opražíme cibuľu, cesnak a mrkvu...
  4. ...keď je cibuľa sklovitá, pridáme pretlak, víno a citrónovú šťavu, obsah panvice premiešame a na slabom plameni minútu prehrejeme...
  5. ...následne zmes pridáme k šošovici a premiešame. Prilejeme sójovú smotanu, do ktorej sme predtým vpracovali múku... za občasného premiešania ešte 5 minút povaríme, pomedzi môžeme využiť čas a nachystať prílohu na taniere.
  6. Na záver šošovicu dochutíme soľou, čiernym korením, pridáme javorový sirup a aceto balsamico... všetko zmiešame a môžeme podávať, posypané petržlenovou vňaťou.