Šošovica trikrát na kyslo (fotorecept)
Autor receptu: elixir
Šošovica na kyslo... Recept mám z vegetariánskej kuchárky publikovanej v roku 1991, prispôsobila som si ho na vegánsky. Môj ochutnávač si po dojedení svojej porcie naložil ešte jeden raz toľko, tak hádam to bolo jedlé. :)
2-3 porcie |
10 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Šošovicu si cez noc namočíme, na druhý deň scedíme, prepláchneme a necháme okvapkať.
- V širšom hrnci ju zalejeme zeleninovým vývarom, necháme zovrieť a varíme približne 20 minút.
- Medzitým na oleji opražíme cibuľu, cesnak a mrkvu...
- ...keď je cibuľa sklovitá, pridáme pretlak, víno a citrónovú šťavu, obsah panvice premiešame a na slabom plameni minútu prehrejeme...
- ...následne zmes pridáme k šošovici a premiešame. Prilejeme sójovú smotanu, do ktorej sme predtým vpracovali múku... za občasného premiešania ešte 5 minút povaríme, pomedzi môžeme využiť čas a nachystať prílohu na taniere.
- Na záver šošovicu dochutíme soľou, čiernym korením, pridáme javorový sirup a aceto balsamico... všetko zmiešame a môžeme podávať, posypané petržlenovou vňaťou.