Slávnostné morčacie závitky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj prasynovec mal narodeniny a ja som potrebovala vymyslieť slávnostné jedlo, ktoré by chutilo rovnako deťom, aj dospelým. Snažila som sa v tomto mojom recepte o to, aby použité suroviny boli jemné, ich chuť sa navzájom neprebíjala, ale vzájomne sa doplňovala a harmonizovala.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút na 160-170 °C |
Postup
- Morčacie prsia pokrájame na 150 g plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
- Pripravíme si väčšie, kelové listy, obvaríme ich niekoľko sekúnd vo vriacej vode.
- Vedľa si pripravíme nádobu so studenou vodou a ľadovými kockami, do ktorej obvarené kelové listy ponoríme na niekoľko sekúnd.
- Kelové listy vyberieme zo studenej vody, necháme odkvapkať a odstránime silné rebrá.
- Hydinovú pečeň opečieme na oleji s maslom a necháme vychladnúť.
- Na osolený kelový list rozotrieme rovnomernú vrstvu na jemno nastrúhanej a osolenej mrkvy, na ktorú položíme naklepané morčacie mäso. Na mäso uložíme opečenú, jemne osolenú hydinovú pečeň a zarolujeme na pevno pomocou kelového listu do závitku.
- Morčacie závitky v kelovom liste uložíme do pekáča, ktorého dno sme vyložili plátkami údenej slaniny. Pridáme rozpustené maslo a olej z orestovanej pečene. Pečieme v trúbe vyhriatej na 160-170 stupňov 30 minút za častého prelievania vypečenou šťavou.
- Upečené závitky šikmo prekrojíme, polpžíme na lôžko zo zemiakovej kaše, priložíme plátok upečenej slaniny a dekorujeme čerstvou zeleninou. Podávame horúce.