Slaný kysnutý koláč

Slaný plnený koláč (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Dobrý slaný plnený koláč som na dnes upiekla. Ja som do neho dala domácu kapiovú pomazánku. Inak môže byť kečup, ale potom sa musí pridať 1 strúčik roztlačeného cesnaku na vrch kvôli chuti. Chuťovo je podobný pizze. Piekla som ho vo forme o priemere 21 cm.

10
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Droždie rozmrvíme do malej misky, pridáme pol lyžičky cukru, zalejeme vlažným mliekom a premiešame. Kvások položíme na teplé miesto, necháme nakysnúť. Múku dáme do misy, pridáme soľ, olej, hotový kvások a prilejeme ešte zvyšné mlieko. Vymiesime na hladké vláčne cesto. Dáme ho nakysnúť na pol hodiny.
  2. Cesto máme pekne vykysnuté.
  3. Teraz ho rozdelíme na 2 polovice.
  4. Pripravíme si domácu kapiovú pomazánku. (Kto nemá, tak použije kečup a 1 strúčik roztlačeného cesnaku, ktorý dá na vrch).
  5. Do vymastenej formy dáme polovicu cesta, na ktoré nanesieme kapiovú pomazánku.
  6. Poukladáme šunku.
  7. Papriku a paradajku pokrájame na malé kúsky.
  8. Dáme na vrch šunky a podľa chuti posypeme mletým čiernym korením a trochu osolíme.
  9. Na vrch ešte dáme trochu kapiovej pomazánky.
  10. Prikryjeme druhou časťou cesta. Kraje zatlačíme a povrch popicháme vidličkou. Celý vrch potrieme olejom a dáme piecť na 200 stupňov 35 minút do rozhriatej trúby.
  11. Upečený koláč potrieme olejom. Necháme ho chvíľu vychladnúť.
  12. Porežeme ho na kúsky.
  13. Teplý veľmi chutí, ale dá sa aj za studena jesť. Vyšlo mi 10 kusov.