Slaný kysnutý koláč
Slaný plnený koláč (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Dobrý slaný plnený koláč som na dnes upiekla. Ja som do neho dala domácu kapiovú
pomazánku. Inak môže byť kečup, ale potom sa
musí pridať 1 strúčik roztlačeného cesnaku na vrch kvôli chuti. Chuťovo je podobný pizze.
Piekla som ho vo forme o priemere 21 cm.
10 porcií |
60 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto: Droždie rozmrvíme do malej misky, pridáme pol lyžičky cukru, zalejeme vlažným mliekom a premiešame. Kvások položíme na teplé miesto, necháme nakysnúť. Múku dáme do misy, pridáme soľ, olej, hotový kvások a prilejeme ešte zvyšné mlieko. Vymiesime na hladké vláčne cesto. Dáme ho nakysnúť na pol hodiny.
- Cesto máme pekne vykysnuté.
- Teraz ho rozdelíme na 2 polovice.
- Pripravíme si domácu kapiovú pomazánku. (Kto nemá, tak použije kečup a 1 strúčik roztlačeného cesnaku, ktorý dá na vrch).
- Do vymastenej formy dáme polovicu cesta, na ktoré nanesieme kapiovú pomazánku.
- Poukladáme šunku.
- Papriku a paradajku pokrájame na malé kúsky.
- Dáme na vrch šunky a podľa chuti posypeme mletým čiernym korením a trochu osolíme.
- Na vrch ešte dáme trochu kapiovej pomazánky.
- Prikryjeme druhou časťou cesta. Kraje zatlačíme a povrch popicháme vidličkou. Celý vrch potrieme olejom a dáme piecť na 200 stupňov 35 minút do rozhriatej trúby.
- Upečený koláč potrieme olejom. Necháme ho chvíľu vychladnúť.
- Porežeme ho na kúsky.
- Teplý veľmi chutí, ale dá sa aj za studena jesť. Vyšlo mi 10 kusov.