Slaný koláč

Slaný koláč s cuketou a ricottou

Autor receptu: redakcia

2 ks
porcie
40 (+ chladenie) minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, soľ, pridáme na kocky nakrájané maslo a zapracujeme. Pridáme vajce, nastrúhanú citrónovú kôru a postupne prilievame 50 ml vody, všetko spracujeme na hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.
  2. Medzitým zmiešame ricottu s nastrúhaným parmezánom a nasekaným tymianom, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený strúčik cesnaku.
  3. Cesto rozdelíme na dva diely a vyvaľkáme ho na rovnaké kruhy. Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu cesta uložíme syrovú zmes, pridáme plátky cukety a okraje cesta opatrne zahneme smerom nahor. Stred nakoniec posypeme nasekanými pistáciami.
  4. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom a koláče pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 30 minút.