Slané tempehové muffiny
Autor receptu: mirkajan
Tento recept mám z Dobrého jedla, tiež som ho trochu upravila (to je tuším moja úchylka)
a napriek tomu, že je to vyslovene zdravý experiment, boli veľmi chutné. Chuťou
pripomínajú chlebové pečivo a tempeh v nich dodáva slaninovú chuť. Myslím, že by to
mohla byť celkom zdravá desiata.
20 ks porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- V mise zmiešame múku, soľ, celú rascu a PDP.
- Cibuľu očistíme a pokrájame na drobno. Mrkvu očistíme a postrúhame na hrubšie rezance. Sušené paradajky pokrájame na drobno. Tvrdý syr postrúhame na hrubo. Tempeh alebo tofu pokrájame na drobné kocky.
- Na časti oleja speníme cibuľu, pridáme mrkvu, nakrájané sušené paradajky a pokrájaný tempeh. Restujeme, kým mrkva trochu nezmäkne a kým aj tempeh nie je opečený. Zmes pridáme do múky, premiešame, pridáme asi 50 g postrúhaného tvrdého syra, 1 vajce, Solčanku podľa chuti , zvyšný olivový olej( ja som priliala aj trochu oleja zo sušených paradajok) a za stáleho miešania prilievame vodu, kým nevznikne hustejšie cesto (odhadom cca 500 ml).
- Formu na muffiny vytrieme olivovým olejom a naplníme cestom pomocou lyžice (ja som mala silikónové formičky, ktoré som nevymasťovala, muffiny pekne vypadli von, ale zostalo mi trochu cesta, ktoré som dala do klasickej muffinovej formy a použila som papierové košíčky- nedoporučujem, formu treba naozaj vymazať, po upečení sa muffiny z košíčkov vyberali veľmi ťažko, lepili sa na papier). po naplnení formičiek vrch cesta môžeme posypať trochou postrúhaného syra.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C cca 20 min. Po upečení vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť na mriežke.