Slané tempehové muffiny

Autor receptu: mirkajan

Tento recept mám z Dobrého jedla, tiež som ho trochu upravila (to je tuším moja úchylka) a napriek tomu, že je to vyslovene zdravý experiment, boli veľmi chutné. Chuťou pripomínajú chlebové pečivo a tempeh v nich dodáva slaninovú chuť. Myslím, že by to mohla byť celkom zdravá desiata.

20 ks
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame múku, soľ, celú rascu a PDP.
  2. Cibuľu očistíme a pokrájame na drobno. Mrkvu očistíme a postrúhame na hrubšie rezance. Sušené paradajky pokrájame na drobno. Tvrdý syr postrúhame na hrubo. Tempeh alebo tofu pokrájame na drobné kocky.
  3. Na časti oleja speníme cibuľu, pridáme mrkvu, nakrájané sušené paradajky a pokrájaný tempeh. Restujeme, kým mrkva trochu nezmäkne a kým aj tempeh nie je opečený. Zmes pridáme do múky, premiešame, pridáme asi 50 g postrúhaného tvrdého syra, 1 vajce, Solčanku podľa chuti , zvyšný olivový olej( ja som priliala aj trochu oleja zo sušených paradajok) a za stáleho miešania prilievame vodu, kým nevznikne hustejšie cesto (odhadom cca 500 ml).
  4. Formu na muffiny vytrieme olivovým olejom a naplníme cestom pomocou lyžice (ja som mala silikónové formičky, ktoré som nevymasťovala, muffiny pekne vypadli von, ale zostalo mi trochu cesta, ktoré som dala do klasickej muffinovej formy a použila som papierové košíčky- nedoporučujem, formu treba naozaj vymazať, po upečení sa muffiny z košíčkov vyberali veľmi ťažko, lepili sa na papier). po naplnení formičiek vrch cesta môžeme posypať trochou postrúhaného syra.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C cca 20 min. Po upečení vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť na mriežke.