Cuketové palacinky

Slané cuketové palacinky bez lepku

Autor receptu: novalim

V cuketovej sezóne treba aspoň raz vyskúšať recept na cuketové palacinky bez lepku.* Letné, výdatné jedlo, ktoré si môžete vychutnávať samostatne, len s nejakým dresingom, či kyslou smotanou, alebo ich podávať ako prílohu k letným polievkam – vyskúšajte napríklad našu paradajkovú polievku z pečených paradajok.

8 ks
porcií
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umytú a jadierok zbavenú cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, zľahka posolíme, premiešame a necháme odstáť, aby pustila šťavu. Bezgluténovú múku Promix UNI alebo PK špeciál premiešame so soľou a sódou bikarbónou.
  2. Z odstatej cukety vyžmýkame tekutinu, pridáme celé vajcia a dobre všetko spolu premiešame. Ďalej prilejeme acidofilné mlieko alebo kefír a rozmiešame. Túto tekutú zmes prilejeme do pripravenej bezgluténovej múky a varechou alebo metličkou vymiešame na polotekutú zmes. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a sušeným cesnakom a necháme krátko postáť.
  3. Medzitým si pripravíme panvicu, ktorú rozohrejeme a potrieme tenkou vrstvou oleja. Na rozpálený olej potom nanesieme asi 2 malé naberačky pripravenej palacinkovej zmesi, uhladíme povrch a cuketové palacinky opekáme z každej strany zo dve – tri minúty do zlatista.
  4. Cuketové palacinky bez lepku podávame ešte teplé, spolu s dresingom, kyslou smotanou alebo ako zájedok k polievke. Vyskúšajte napríklad našu letnú paradajkovú z pečených paradajok.
  5. Táto dávka vystačí na 8 ks cuketových palaciniek (s priemerom asi 20 cm).