Mliečna kapustová polievka

Sladkokyslá mliečna kapustová polievka (fotorecept)

Autor receptu: malenik

Polievka sa varí z hlávkovej kapusty. Túto jednoduchú, lacnú a rýchlu polievku ma naučila babka.* Pri štyroch deťoch, ktoré mala, sa ani zložité jedlá nedali v bežný deň variť ☺ Dnes tieto jej staré recepty s obľubou varím a keď chutia aj mojim deťom, nie je čo viac dodať ☺

8-10
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kapustu nakrájame alebo postrúhame, ale nie na moc veľké kusy. Cibuľu nakrájame na drobno.
  2. Na oleji opečieme cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu, osolíme, prisypeme mletú rascu a chvíľku orestujeme. Keď kapusta trochu zmäkne, prilejeme vodu a varíme do mäkka, cca 30 minút, treba ochutnávať.
  3. Keď je kapusta mäkká, zahustíme polievku zátrepkou. V cca 3-4 dcl mlieka poriadne rozmiešame 3 PL hladkej múky, aby sme nemali v polievke hrudky a vylejeme do polievky a necháme 10 minút prevrieť. Prevárame na miernom ohni, aby polievka nevykypela. Párkrát sa mi to stalo a nebola som z toho nadšená, tak si dávam už pozor.
  4. Ku koncu varenia dochutíme polievku soľou, korením, cukrom, octom a kôprom. Množstvá koľko čoho si musíte uz vychytať sami, lebo niekto ma rád kyslejšie, niekto sladšie. Dobrú chuť ☺