Pečená kačka

Skoro konfit (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Konfit je francuzska klasika, kde sa kacka pecie vo vlastnom tuku, ale z kacice zo supermarketu sa taketo zazraky robit nedaju. Od Vianoc robime treti krat tuto zbastardizovanu verziu.

15 minút
príprava
240 minút
na 120 °C

Postup

  1. Kacku naporcujeme, a stedro posolime, pokorenime, potrieme cesnakom a odlozime cez noc do chladnicky.
  2. Na druhy den kacacie porcie poumyvame pod studenou vodou a osusime. Kozu ( nie maso) popichame spicom noza aby sa lahsie uvolnil tuk. Zlahka posolime, ja som dal aj trochu rasce ( Francuzi nedavaju), podlial zmesou vody a pomarancovej stavy.
  3. Dal som do rozohriatej rury na 120 °C a zakryl, kazdu hodinu otocil. ( tuk som nezlieval, teoreticky by to malo byt uz ponorene v tuku, ale tie zo supermarketu su vysportovane, menej mastne. Pomaly piekol skoro 4 hodiny. Kridla vybral skor ... a zjedol
  4. Stehna, prsia dame na mriezku odtiect a vychladnut. Zabalime a odlozime do mraznicky, klasicky by sa ponorili do kacacieho tuku a odlozili... Pouzitie je jednoduche, nechame rozmrazit, a na panvici niekolko minut opecieme - prehrejeme aby koza bola opat chrumkava. Z trupu oberieme maso a pokrajame na drobno, dame nadobiek a zalejeme kacacou mastou a mam francuzsku specialitu rillettes. odlozime do ladnicky stuhnut a natrieme na chleba podla potreby.