Skladané mäso (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Aj keď je dnes piatok robila som väčší obed so slepačou polievkou aj koláčom. Prišli deti a hneď medzi dvermi skonštatovali: Tu to krásne vonia! to ten koláč im nos vykrúcal :-)
4 porcie |
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a uložíme do vhodnej nádoby. Jednotlivé vrstvy prelievame olejom. Dáme do chladničky odležať. Stačí hodinka, ale kľudne môže byť aj cez noc. Miesto kuracieho môže byť aj bravčové stehno, karé...
- do parného hrnca si dáme pariť zemiaky v šupke, mrkvu a cukínu nakrájané na pásiky. Zemiaky paríme asi 25 minút, cukínu a mrkvu 5 minút.
- Na masti speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme hríby, ja som mala mrazené dubáky, spolu podusíme, pridáme vajcia, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme nasekanú petrželku. Necháme mierne vychladnúť.
- Keď máme všetko nachystané môžeme začať skladať mäso. Ja som toto mäso robila v paráku v nádobe nato určenej. Samozrejme môžete piecť v rúre vo vhodnej zapekacej nádobe alebo pekáčiku.
Na dno nádoby naukladáme plátky mäsa....
- nato vrstvu mrkvy....
- na mrkvu dáme plátky mäsa a vrstvu hríbovej praženice...
- vrstvu cukíny...
- uzavrieme vrstvou mäsa a dáme pariť na cca 35-40 minút alebo upečieme v rúre.
- Zemiaky, ktoré sme parili (varili) v šupke, ošúpeme, pridáme šľahačkovú smotanu, pretlačený cesnak, soľ a biele korenie a dobre premiešame.
- Navrstvíme do zapekacej misy, dobre utlačíme a necháme odpočívať nech sa chute prepoja.
- Mäso v paráku necháme trošku vychladnúť aby sme sa neobarili a potom opatrne zlejeme šťavu. Štavu použijeme na prípravu omáčky. Šťavu prevaríme a zahustíme trochou maizény. Vôbec som nedochucovala, nebolo treba.
- Mäso preklopíme na malý pekáčik
- Smotanové zemiaky dáme zapiecť do trúby. Pred koncom môžeme pridať mäso posypané syrom.
- Podávame poliate šťavou.
- No a po obede sme si pochutnávali na skvelom hroznovom chlebokoláči od @2010