Skladané mäso (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Aj keď je dnes piatok robila som väčší obed so slepačou polievkou aj koláčom. Prišli deti a hneď medzi dvermi skonštatovali: Tu to krásne vonia! to ten koláč im nos vykrúcal :-)

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a uložíme do vhodnej nádoby. Jednotlivé vrstvy prelievame olejom. Dáme do chladničky odležať. Stačí hodinka, ale kľudne môže byť aj cez noc. Miesto kuracieho môže byť aj bravčové stehno, karé...
  2. do parného hrnca si dáme pariť zemiaky v šupke, mrkvu a cukínu nakrájané na pásiky. Zemiaky paríme asi 25 minút, cukínu a mrkvu 5 minút.
  3. Na masti speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme hríby, ja som mala mrazené dubáky, spolu podusíme, pridáme vajcia, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme nasekanú petrželku. Necháme mierne vychladnúť.
  4. Keď máme všetko nachystané môžeme začať skladať mäso. Ja som toto mäso robila v paráku v nádobe nato určenej. Samozrejme môžete piecť v rúre vo vhodnej zapekacej nádobe alebo pekáčiku. Na dno nádoby naukladáme plátky mäsa....
  5. nato vrstvu mrkvy....
  6. na mrkvu dáme plátky mäsa a vrstvu hríbovej praženice...
  7. vrstvu cukíny...
  8. uzavrieme vrstvou mäsa a dáme pariť na cca 35-40 minút alebo upečieme v rúre.
  9. Zemiaky, ktoré sme parili (varili) v šupke, ošúpeme, pridáme šľahačkovú smotanu, pretlačený cesnak, soľ a biele korenie a dobre premiešame.
  10. Navrstvíme do zapekacej misy, dobre utlačíme a necháme odpočívať nech sa chute prepoja.
  11. Mäso v paráku necháme trošku vychladnúť aby sme sa neobarili a potom opatrne zlejeme šťavu. Štavu použijeme na prípravu omáčky. Šťavu prevaríme a zahustíme trochou maizény. Vôbec som nedochucovala, nebolo treba.
  12. Mäso preklopíme na malý pekáčik
  13. Smotanové zemiaky dáme zapiecť do trúby. Pred koncom môžeme pridať mäso posypané syrom.
  14. Podávame poliate šťavou.
  15. No a po obede sme si pochutnávali na skvelom hroznovom chlebokoláči od @2010