Slaný koláč
Sardinkový koláč
Autor receptu: podravka
Koláč s olivovým olejom, sardinkami a paradajkami je typický pre Stredomorie, vyskúšajte si ho urobiť aj vy doma a aspoň v mysli sa tam
preneste.
4 porcie |
110 minút príprava |
30 - 35 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: zmiešame múku, soľ, droždie, olej, teplú vodu (550 – 600 ml) a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť (asi 1 hodinu).
- Zatiaľ si na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku. Pridáme lúpané krájané paradajky, víno, korenie a vegetou. Dusíme na miernom ohni. Keď je zmes hotová, necháme ju vychladnúť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Cesto vyvaľkáme (na hrúbku 1,5 cm) a uložíme na vymastený plech (30 x 40 cm) tak, aby cesto prevísalo cez okraj plechu. Pripravenú zmes nalejeme na cesto a na ňu poukladáme sardinky.
- Všetko zakryjeme druhou polovicou cesta tak, aby sa okraje spodného a vrchného cesta spojili. Cesto potrieme olivovým olejom, do cesta urobíme vidličkou dierky a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu 30 – 35 minút.