Šampiňónová zapražená polievka z cestovinou, hráškom a zemiakmi klasická

Autor receptu: pacun110

ej,to boli časy,keď nám naše drahé mamy a drahé staré mamy,len tak mimochodom,uvarili zapraženú polievku s rascou,alebo s vajíčkom. A ako nám,chalanom,keď sme prišli z von,kde sme sa hrali po kopcoch,na vojakov, chutili!Kúštik čierneho chleba k tomu - úplná paráda!Rýchlo zjesť za 2 taniere a hybáj von,za dobrodružstvom..!

6
porcií
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. takáto polievka má obrovskú výhodu v tom,že sa v nej používajú jenoduché a lacné ingrediencie,dostupné takmer v každej špajzi,či komore...Fantázii a improvizácii sa medze nekladú - a to mám vo varení rád!!!
  2. základ je dobrá zápražka z masti a polohrubej múky,do ktorej,keď začne rozvoniavať po byte,sypnem za hrsť celej rasce a ešte trochu popražím.
  3. keď začne zápražka ružovieť a este viac voňať(až tak,že prehluší synovu voňavku),tak tam sypnem mleté čierne korenie a celkom dosť mletej červenej papriky,rýchlo premiešam aby sa paprika a zápražka spojili a zalejem to studenou vodou.Keď začne hustnúť,tak ju osolím a vložím do nej celú očistenú cibuľu,prekrojenú na polovice a očistené cesnakové strúčiky.Pomaly varím.
  4. neskôr pridám drobné šampiňóny,nakrájane na pásiky a ďalej neochvejne varím.
  5. keď je už cibuľa polorozvarená,tak dolejem horúcu vodu na množstvo aké potrebujem mať a pridám na malé kocky nakrájané zemiaky a čerstvý,alebo mrazený hrášok.
  6. nakoniec pridám cestovinu - dnes padla voľba na Slovenskú ryžu,ale je to v podstate jedno,čo tam ide.Výborná je aj mrvenička alebo obyčajné rezance - záleží na tom čo je doma.
  7. Chviľku povarím a polievka je hotová. A aj keď vyzerá,že je riedka,tak do druhého dňa na 100 % zhustne.Viem to,lebo to mám vyskúšané! Dobrú chuť,vám prajem... A prečo čiernobiele fotky? Tak voľajako mi to evokuje chlapčenské roky,keď neboli mobilné telefóny,nootbuky a digitálne fotoaparáty...