Šampiňónoburger (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Nápad prišiel pri listovaní dámskeho magazínu u kaderníčky:-) Pod názvom Portobello Burger tam bola tmavá celozrnná žemľa plnená grilovaným šampiňónom Portobello. A keďže ešte stále nemám okuliare na čítanie, tú žemľu som tam najprv ani nezbadala:-), hneď som si predstavila veľké hlávky huby ako náhradu žemle...

3
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na domáci hamburger rada používam miešané mäso, hovädzie a bravčové, nie chudé. Pomlela som ho spolu s cesnakom a cibuľou, ochutila hneď horčicou a kečupom a premiešané nechala postáť v chladničke asi 3 hodiny.
  2. pred grilovaním som ho v dostatočnom časovom predstihu vybrala, nech preberie izbovú teplotu. Z hlávok šampiňónov som vylomila zvyšky hlúbikov, klobúky som umyla, osušila a ponatierala olejom s mletým korením a soľou. Rozhorúčila som gril. Ten obrázok je trocha mylný, vyzerajú tu ako parené buchty:-D Použila som šampiňóny na grilovanie, môžete skúsiť aj portobello šampiňóny, tie majú tmavé hlávky.
  3. Olejom potretými dlaňami som z mäsovej zmesi formovala placky o niečo väčšie ako hlávky húb a ukladala som ich na horúci gril spolu s hubami. Dostatočná počiatočná teplota zabezpečí, aby šťava ostala v mäse, po prudkom opečení som teplotu stiahla, aby sa mäso dobre prepieklo.
  4. Šampiňóny aj mäso sa piekli rovnaký čas, bolo to asi 20-25 minút, presne som nepozerala. Pred dopečením som klobúčiky naplnila strúhaným syrom a vypla som gril. Syr sa pekne roztopil. Až teraz som mäso osolila.
  5. Nadchádza fáza plnenia: vegetariáni huby naplnia zeleninou, my ostatní si doprajeme aj to mäso a obložíme ho zeleninou a polejeme omáčkou podľa ľubovôle. Odporúčam konzumovať okamžite, kým je jedlo teplé. Ja som si dala aj pečivo k tomu, dcéra jedla bez, mala takto oddelenú stravu hádam. Poriadne sme sa zasýtili a vydržíme nejesť možno až do zajtra:-)
  6. Ide víkend a budem rada, ak niekoho inšpirujem k takejto grilovačke. Prajem príjemnú zábavu:-)