Cviklový šalát

Šalát zo surovej cvikly

Autor receptu: juvara

Cviklový šalát sa často pripravuje z varenej cvikly. Ja som si obľúbila chuť surovej cvikly, aby však šalát nebol taký ostro-cviklový, rada ju skombinujem s inými zeleninami.

10 minút
príprava

Postup

  1. Príprava je jednoduchá. Použijeme surovú, nevarenú cviklu. Cviklu, mrkvu ošúpeme, umyjeme a všetko nastrúhame. Aj reďkovky. Posolíme, pokoreníme, pridáme mletú rascu, dobre premiešame a necháme chvíľu postáť - zeleninky krásne zmäknú. Pridáme citrónovú šťavu a olivový olej. Znovu dobre pomiešame.
  2. Niekedy namiesto mrkvy a reďkoviek pridám cukinu, niekedy zeler alebo petržlen. Boli by ste prekvapení, ako výborne chutí surový postrúhaný petržlen, je príjemne voňavý. Podľa toho čo ľúbite, riadim sa tak, aby množstvo inej zeleniny bolo zhruba rovnaké ako množstvo cvikly. Ostatná zelenina sa od cvikly zafarbí, ale zároveň výborne zjemní jej chuť.
  3. Príloha k jedlám ako lusk. Niekedy nám nahrádza aj zemiakovú, ryžovú prílohu k mäsku. Dobrú chuť!