Cviklový šalát

Šalát z pečenej cvikly s fetou a kúskami hovädzieho mäsa

Autor receptu: redakcia

Surová cvikla je pomerne tvrdá a chuťovo nevýrazná, po upečení bude však fantasticky sladká.* Ak ju kúpite aj s vňaťou, môžete ju do šalátu použiť tiež. My sme v tomto recepte použili žltú cviklu, ale to nie je podmienkou, šalát bude vynikajúci aj z červenej.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si štyri štvorce alobalu. Cviklu umyjeme a osušíme. Každú buľvu položíme na jeden štvorec alobalu, potrieme olejom, ochutíme tymianom, pretlačeným cesnakom, javorovým sirupom, soľou a korením. Zabalíme a pečieme asi 40 minút pri teplote 200 °C.
  2. Upečenú cviklu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Zmiešame všetky ingrediencie na dresing. Ešte teplú cviklu vložíme do dresingu a necháme marinovať.
  3. Steak osolíme a okoreníme. Na panvici zahrejeme kvapku oleja a mäso opekáme asi 3 minúty z každej strany. Necháme ho 5 minút odpočívať prekrytý alobalom a potom ho nakrájame na plátky. Servírujeme spolu s cviklou, so šalátovými listami, s fetou a dresingom. Dozdobíme nasekanou pažítkou.