Šalát

Šalát s pečenou zeleninou, s hovädzou roštenkou a pestom z medvedieho cesnaku

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Šalátové listy umyjeme a osušíme. Všetku ostatnú zeleninu pokrájame na rovnaké kúsky, potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme. Pečieme pri 200 stupňoch 10–15 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Hovädziu roštenku opláchneme a osušíme. Očistíme, odblaníme, dobre nasolíme a okoreníme a grilujeme na každej strane na panvici alebo grile asi 3 minúty. Po ugrilovaní dáme v uzatvorenej nádobe do rúry a necháme tam pri 60 stupňoch 3 hodiny. Alebo zavákuujeme a vložíme na tri hodiny do vodného kúpeľa, voda musí mať stále 60 stupňov. Najlepšie sa na to hodí prístroj na sous vide.
  3. Pesto: Necháme zovrieť vodu, vložíme do nej medvedí cesnak a necháme v nej 10 sekúnd. Vyberieme a vložíme do vody s ľadom. Potom ho vyberieme a dobre vysušíme. Vložíme s ostatnými surovinami do mixéra a vymixujeme dohladka. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  4. Do misy vložíme natrhané listy šalátu, pridáme pečenú zeleninu, pesto z medvedieho cesnaku a premiešame. Servírujeme v hlbokých tanieroch, navrch poukladáme plátky hovädzej roštenky a ešte polejeme pestom.