Zapekané cestoviny

Rýchle zapekané cestoviny

Autor receptu: 3baby

Pragmatický recept, keď mama varí na homeoffice svojim 4 online školákom. Nie je to žiadny zázrak, ale rýchle, chutné a zdravé jedlo pre celú rodinu. Navyše pri ňom môžete zužitkovať aj rôzne zvyšky z chladničky, napr. syry, šunku, mäso, rôznu zeleninu...

4-6
porcie
45 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytú a na ružičky nakrájanú brokolicu dáme variť do osolenej vody. Po zovretí varíme cca 5 min. Stačí keď bude stále chrumkavá.
  2. V osolenej vode uvaríme cestoviny. Stačí keď sú polomäkké, ešte sa budú zapekať a zmäknú. Zapneme rúru na 175 °C a necháme ju predhriať.
  3. Očistíme mrkvu, nakrájame na kolieska. Pripravíme si vyšší plech alebo zapekaciu misu, ktorú potrieme jemne olejom. Vysypeme do nej scedené cestoviny, pridáme zeleninu, kukuricu, prepláchnutú fazuľu z konzervy. Osolíme a premiešame. Inak kľudne si pridajte ďalšiu zeleninu, či napr. zvyšok pečeného mäsa.
  4. Kyslú smotanu vymiešame s trochou mlieka, pridáme koreniny a bylinky podľa chuti. Ja som dala kurkumu, mleté čierne korenie, tymian, rozmarín, šalviu, petržlenovú vňaťku a aj pažítku. Netreba sa stresovať, pridajte či odoberte si podľa chuti a možností. Niekedy dávam aj cesnak, alebo mladú cibuľku. Popolievame cestoviny s touto smotanou, opäť premiešame a kľudne aj prisolíme podľa potreby.
  5. Na vrch postrúhame syr. Zlikvidujte z chladničky rôzne zvyšky, ako ja. Dala som tam fetu, nivu, eidam. Hodí sa aj mozzarella, gouda, či parmezán. Pečieme cca 20 min do ružova. Prajem dobrú chuť.