Rýchla zeleninová polievka

Autor receptu: bobox

Toto je moja veľmi obľúbená polievka, lebo sa dá spraviť na 100 spôsobov, z čerstvej aj mrazenej zeleniny- všetko záleží len na Vašej chuti a nápaditosti

5-6
porcií
5 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľku nakrájame na kolieska aj so zelenou časťou, očistíme zeleninu a nakrájame na kocky, kolieska alebo pásiky-komu sa ako páči. V hrnci rozohrejeme olej a dáme do neho všetku zeleninu okrem a karfiolu. Osolíme, okoreníme č.korením, cesnakom, paprikovou pastou, podlejeme trochou vody( môže byť aj vývar, bujón atď) a dusíme.
  2. Keď je zelenina polomäkká, pridáme karfiol (niekedy pridám aj brokolicu) a zemiaky nakrájané na hranolčeky, kocky- zase len podľa vkusu kuchára alebo " papáčov" a zalejeme horúcou vodou (ja ju zvyknem zohriať v rýchlovarnej kanvici, keď použijem vývar tak v mikrovlnke), pridáme zmes polievkového korenia (kupujem namiešané-obsahuje ligurček,pažítku, zeler. a petržl. vňať) a dovaríme. Namiesto polievkového korenia môžeme použiť aj petržl. a zelerovú vňať, pažítku (čerstvú).
  3. K tejto polievke zvyknem vyvárať najčastejšie krupicové halušky, ale veľmi dobré sú k tomu aj bešamelové halušky alebo akékoľvek iné cestoviny. Podlievať zeleninu pri varení môžeme čímkoľvek -či už iba vodou alebo mäsovým vývarom, bujónom. Kto má rád vegetu, tiež si môže pridať-ja osobne ju veľmi nepoužívam. Čas prípravy sa líši od toho, či použijeme čerstvú alebo mrazenú zeleninu