Rybacie guľky

Rybacie guľôčky v omáčke (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Guľôčky z rybacieho filé sú síce troška náročnejšie na trpezlivosť, ale výsledok stojí za to.

4-5
porcie
40 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rožky namočíme do vody.
  2. Filé, slaninu a cibuľu zomelieme na mäsovom mlynčeku.
  3. Pridáme vyžmýkané rožky, vajce, soľ a dochutíme troškou citrónovej šťavy. Dobre premiešame a formujeme guľôčky s priemerom 3-4 cm. Zľahka ich obalíme v hladkej múke. Pracujeme jemne, masa nie je tuhá.
  4. Do väčšieho kastróla dáme osolenú vodu a privedieme k varu. Vložíme guľôčky, opatrne oddelíme od dna a 10 minút na veľmi slabom plameni varíme. Guľôčky varíme vo viacerých dávkach, naraz pravdepodobne do kastróla nevojdú. Potom guľôčky dierovanou naberačkou opatrne vyberieme na tanier. Vodu z varenia precedíme.
  5. V druhom kastróli urobíme z oleja a múky svetlú zápražku a zalejeme vodou z varenia tak, aby sme dostali stredne hustú omáčku. Povaríme 5 minút. Vložíme do nej na malé kocky nakrájanú paradajku, dosolíme, ochutíme citrónovou šťavou a ešte 5 minút povaríme.
  6. Do omáčky vložíme uvarené guľôčky a necháme ich prehriať.
  7. Podávame s knedľou alebo cestovinami, podľa svojej chuti.