Rožteky s kávovou príchuťou (fotorecept)
Autor receptu: yogicek
Niečo jednoduché nevianočné pre milovníkov zákuskov s kávovou príchuťou. Dnes mám
rožtekový deň, tak som na
úvodnú fotku k svojim rožtekom pridal aj obyčajné lúpačky od @HAVINO, ktoré som dnes
tiež upiekol. Nič svetoborné, ale pre takých pekárskych panicov ako som ja, stačí aj toto.
4 porcie |
30 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Uvaríme si silnú kávu a necháme vychladnúť. Dajte si pozor čo máte v konvici. Ja som zabudol, že v nej mám ocot a kávu som zalial octovou vodou. Čo už. Ani zďaleka nie som dokonalý. Na druhý pokus sa to už podarilo. Zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, vychladenú kávu a cukor. V surovinách mám uvedený obyč. cukor ale ja som použil brezový. Zmes vymiešame metličkou alebo vareškou do hladka.
- V druhej miske si v 50 ml vlažnej vody rozmiešame želatínový stužovač (podľa návodu). Tá druhá miska musí byť aspoň tak veľká, ako tá, v ktorej sme miešali plnku.
- Okamžite do vymiešaného stužovača začneme za stáleho miešania po troche pridávať plnku. POZOR! Nikdy nie naopak. Celú zmes dobre vymiešame a dáme do chladničky tak na cca hodinku tuhnúť.
- Lístkové cesto (u mňa kupované) rozdelíme na polovicu. Veľmi dôležitá fotka. Neviem na čo som ju sem dal.
- Polovicu cesta vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na šesť častí.
- Kraje trojuholníkov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ja som zabudol. Hlavne že som to odfotil, tak som ten jeden musel otvoriť a potrieť. Keď sa darí tak sa darí. Na širší koniec trojuholníka dáme plnku, rohy prehneme, prilepíme a stočíme do tvaru rožka.
- S druhou polovicou cesta urobíme to isté. Postáčané rohlíčky pokladieme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a šupneme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pri tejto teplote pečieme cca 35 min.
- No a už nezostáva nič iné len ochutnať. Z plnky Vám pravdepodobne zostane, tak ako aj mne, tak som si ju ešte priložil k rohlíčkom.