Rožteky s kávovou príchuťou (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Niečo jednoduché nevianočné pre milovníkov zákuskov s kávovou príchuťou. Dnes mám rožtekový deň, tak som na úvodnú fotku k svojim rožtekom pridal aj obyčajné lúpačky od @HAVINO, ktoré som dnes tiež upiekol. Nič svetoborné, ale pre takých pekárskych panicov ako som ja, stačí aj toto.

4
porcie
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si silnú kávu a necháme vychladnúť. Dajte si pozor čo máte v konvici. Ja som zabudol, že v nej mám ocot a kávu som zalial octovou vodou. Čo už. Ani zďaleka nie som dokonalý. Na druhý pokus sa to už podarilo. Zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, vychladenú kávu a cukor. V surovinách mám uvedený obyč. cukor ale ja som použil brezový. Zmes vymiešame metličkou alebo vareškou do hladka.
  2. V druhej miske si v 50 ml vlažnej vody rozmiešame želatínový stužovač (podľa návodu). Tá druhá miska musí byť aspoň tak veľká, ako tá, v ktorej sme miešali plnku.
  3. Okamžite do vymiešaného stužovača začneme za stáleho miešania po troche pridávať plnku. POZOR! Nikdy nie naopak. Celú zmes dobre vymiešame a dáme do chladničky tak na cca hodinku tuhnúť.
  4. Lístkové cesto (u mňa kupované) rozdelíme na polovicu. Veľmi dôležitá fotka. Neviem na čo som ju sem dal.
  5. Polovicu cesta vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na šesť častí.
  6. Kraje trojuholníkov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ja som zabudol. Hlavne že som to odfotil, tak som ten jeden musel otvoriť a potrieť. Keď sa darí tak sa darí. Na širší koniec trojuholníka dáme plnku, rohy prehneme, prilepíme a stočíme do tvaru rožka.
  7. S druhou polovicou cesta urobíme to isté. Postáčané rohlíčky pokladieme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a šupneme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pri tejto teplote pečieme cca 35 min.
  8. No a už nezostáva nič iné len ochutnať. Z plnky Vám pravdepodobne zostane, tak ako aj mne, tak som si ju ešte priložil k rohlíčkom.