Králičia roláda

Rolovaný králik v bylinkovej kruste s cuketovou rolkou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Ideálne je, ak kúpime vykosteného králika. Ak sa to nepodarí, vykostíme ho tak, že jednotlivé kosti z neho vyrežeme bez toho, aby sme králika akokoľvek porciovali, teda aby po vykostení zostal v jednom kuse. Všetky odrezky a jedlé vnútornosti (pečienku, obličky) zmixujeme spolu s rozmarínom, medvedím cesnakom, vajcom, olivovým olejom a dochutíme soľou a čiernym korením.
  2. Vykosteného králika rozprestrieme na stôl vnútornou stranou navrch, osolíme, okoreníme a poriadne ponatierame štvrtinou vymixovanej zmesi z vnútorností. Králika stočíme do potravinárskej fólie, tak aby vznikla pevná rolka, konce zaviažeme. Dáme variť na 2,5 hodiny do hrnca s vodou na 56 °C. Ak nemáme v domácnosti kuchynský teplomer, teplotu vody sa snažíme udržiavať na úrovni, ktorá nevrie ani nezačína bublať, ale jemne sa z nej parí.
  3. Vezmeme cuketu a škrabkou od vrchu po spodok ťaháme dlhé pásy – stuhy, ktoré prekladáme na potravinársku fóliu cez seba. K zvyšku zmixovanej zmesi králičích vnútorností pridáme zvyšky oškrabanej cukety, nakrájané zemiaky, hrášok, mätu, zmes znova dochutíme, naukladáme na cuketu a urobíme z nej rolku, ktorú zatiahneme do fólie ako králika. Dáme variť ku králikovi asi hodinu pred koncom varenia.
  4. Na pyré orestujeme šalotku na troche masla, pridáme cesnak, očistené nakrájané zemiaky, podlejeme a varíme do mäkka. Scedíme, necháme trocha vody pre prípad, keby bolo pyré pri mixovaní husté, pridáme petržlenovú vňať, zvyšok masla a zmixujeme na pyré.
  5. Na krustu vymixujeme vňať spolu s vysušeným pečivom a dosolíme. Po uvarení králika opatrne rozbalíme a opečieme zo všetkých strán (zatiahneme) prudko na panvici. Prihodíme hráškové struky. Králika vyberieme z panvice, obalíme v pripravenej kruste a môžeme krájať. Cuketovú rolku tiež vybalíme a rozkrojíme na niekoľko častí. Obidve rolky podávame s hráškovými strukmi a s petržlenovo–zemiakovým pyré.