Roláda z mletého mäsa plnená klobásou - cholesterová bomba (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Mala som kúsok čerstvého mletého pliecka, tak aby sa najedli všetci moji traja stravníci, trošku som tomu pridala. Určite je tu takýchto variácií na roládu z mletého mäsa veľa, ponúkam do pľacu túto moju - cholesterovú bombu :)

50 minút
na 170 °C

Postup

  1. Ako prvé si urobíme praženicu. Na bravčovú masť dáme orestovať cibuľku, pridáme 1 nadrobno pokrájanú zelenú papriku, keď čiastočne zmäkne, zalejeme vajíčkami a necháme stuhnúť. Praženicu hojne posypeme čerstvou zelerovou vňaťou.
  2. Mleté mäso ochutíme soľou, MČK, drvenou rascou, pálivou paprikou, prelisovaným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešame.
  3. Pripravíme si ďalšie suroviny na "kompletáciu". Peknú prerastenú slaninku, môžete použiť porcovanú.
  4. Klobásky kúpil manžel pôvodne na grilovačku, dve som mu čmajzla :)
  5. A plesniivec som náhodne objavila v chladničke.. reku, nech je tam aj niečo zdravé :))
  6. Poďme na tú konštruktáž. Na dosku som dala utierku, (pre istotu, nech to nebehá). Na ňu 2 vrstvy alobalu. Trošku som ho pobehala bravčovou masťou a poukladala plátky slaniny.
  7. Naolejujeme si ruky a na slaninu pekne ručne-stručne navrstvíme masu z mletého mäsa. Na ňu príde praženica a pekne v rade obe klobásky. A z oboch strán klobásky obložíme hermelínom.
  8. A teraz príde tá maturita, všetko pekne zabaliť, trošku sa s tým treba potrápiť z jednej, druhej strany, ale nakoniec vznikne pekná hrubá klobása. Alobalom nešetrite, ja som ešte pridala 3 pláty. Hlavne dôkladne zabaliť, nech nám neujde ani kvapka :)
  9. Trošku to bolo väčšie, než som predpokladala :) takže išla krížom. Umiestnite do vhodnej zapekacej nádoby, plechu, treba podliať vodou, v mojom prípade som dala cca 0,6 dl a dáme piecť, teploty ťažko odhadnúť na plynovej rúre, ale myslím, ako bežnú krkovičku alebo kura, zhruba tých 45-50 minút.
  10. Možno by sa to pred dopečením mohlo odbaliť a nechať zapiecť, ale ani nie je treba. Ale isto treba po dopečení ešte zabalené nechať postáť 10-20 minút, nech sa vsiaknu chute a hlavne nech sa to troška dá dokopy, aby sa nám roládka pri krájaní nerozpadla. Medzitým si urobte prílohu, napríklad zemiakové pyré ako ja, ale kľudne postačí chlebík a niečo kyslé. Odbalená krásavica.
  11. V reze. Vytvorila sa aj chutná jemná šťava, nech vám neujde z alobalu :)
  12. A už porcia pre môjho hladoša :) Kto nevyhnutne potrebuje, môže si dať anticholesterovú tabletku, ostatným doporučujem pohárik suchého bieleho vínka, pivkárom samozrejme to ich. Dobrú chuť a na zdravie, priatelia :)