Ražniči z mletého mäsa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Spravila som guľky z mletého mäsa, ktoré som osolila okorenila mletým čiernym korením, majoránkou, cesnakom, mletou červenou paprikou, petržlenovou vňaťou. Mäsové guľky som navliekla na ihlu a preložila údenou slaninou a plátkami šampiňonov. Ihly s mäsovými guľkami som dala do zapekacej misky, podliala olejom, trochou vody a upiekla v trúbe za častého prelievania výpekom.

3
porcie
70 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu som pokrájala na kocky.
  2. Posekala som petržlenovú vňať.
  3. Pripravila som si koreniny.
  4. Do misy som dala mleté mäso a vajce.
  5. Pridala som vo vode namočenú a vytlačenú žemľu, posekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ,majoránku, sladkú mletú papriku, mleté čierne korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a petržlenovú vňať. Ja som dala aj čubricu - nemusí byť. Korenenie môže byť naozaj rôzne a najmä podľa vlastnej chuti.
  6. Všetko som riadne prepracovala rukami na jednoliatu hmotu a nechala som chvíľu odpočívať, aby sa navzájom prepojili chute. Korenenie má byť výraznejšie,lebo korenie sa pri pečení dosť uvoľní do výpeku. Mäsovú zmes možno pripraviť už večer, po odležaní je chutnejšia.
  7. Z mäsa som vytvarovala guľky o priemere 5 - 6 cm, spravila som aj dve fašírky.
  8. Pokrájala som šampiňony na plátky asi 4 mm hrubé /zabudla som ich vyfotiť/, domácu údenú slaninku na plátky a tie na štvorce veľkosti mäsových guliek. Na ihlu som navliekala mäsové guľky a prekladala som ich slaninkou a šampiňonmi. Piekla som ich v pekáčiku s olejom 30 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov za častého prelievania vypečnou šťavou. Na jednu ihlu dávam 4 mäsové guľky.
  9. Podávala som dve ihly na osobu s dusenou ryžou a kapiou. Ryža je ešte chutnejšia,ak je pokvapkaná vypečenou šťavou.