Ratatouille

Autor receptu: pepator

Názov tejto rozprávky je odvodený od známeho francúzskeho jedla, ktoré je obľúbené najviac v regióne Nice. Názov je odvodený od francúzskeho ratatolha, čo znamená miešané jedlo. Toto jedlo sa podáva buď ako príloha k iným jedlám, alebo ako samostatné hlavné jedlo.Hlavnou zložkou Ratatouille je zelenina. Je to však niečo viac, ako len obyčajné vegetariánske jedlo

30min minút
príprava
30min minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na úvod umyjeme baklažán, odstránime stopku s listami a nakrájame ho na stredne hrubé pláty. Pláty potom posolíme a necháme asi tak 15 minút odležať. Očistíme cibuľku a opäť nakrájame na plátky, tentoraz však veľmi tenké. Cibuľku na panvici s olejom podusíme. Papriku taktiež krájame na plátky, ale pozor - bez vnútra, ktoré predtým vydlabeme. Rajčiny a baklažán, nakrájané tiež na plátky, pridáme na panvicu k cibuľke a pretlačíme do tejto zmesy aj cesnak. Všetko pekne okoreníme a posolíme a znova dusíme. Dusíme až kým nie je zelenina úplne mäkká, potom vytiahneme z panvice, uložíme do misy a necháme chvíľku odležať. Držte sa jednej zásady - aj keby vás to ako lákalo, nesmiete pridať syr. Ten by chuť zeleniny úplne pokazil a znehodnotil. K Ratatouille môžete pridať aj pečivo, pokiaľ sa to chystáte jesť samostatne. Obvykle sa toto jedlo podáva teplé, ale v lete sa zvykne počkať, kým úplne vychladne a podáva sa ako osviežujúca pochúťka.
  2. tento recept je na restovanie na panvici ale ja som ho urobila v zapekacej mise orestovala som len cibulu s cesnakom a paprikou a potom som to naukladala a supla do ruri na spodok zapekacej misi som aj dala troska paradajkoveho pretlaku je to uzane mnam odporucam :):)