Ratatouille podľa Bruna (fotorecept)

Autor receptu: zuzananoskova

Odkedy som videla rozprávku Ratatouille, túžila som ochutnať ten skvost, ktorý uvaril kuchár potkan :-) "Gúglila" som "gúglila" a najviac sa mi pozdával recept od Bruna. Hneď som sa pozastavila nad "zdĺhavým" časom prípravy, ale vôbec som to neoľutovala, bolo to skvostné, dokonalé prepojenie vôní aj chutí, takže tá trpezlivosť stála za to :-) Pozrite si video: http://www.youtube.com/watch?v=u1w7zqbBiXM

Postup

  1. Ako prvé som si pripravila zmes čerstvých byliniek a cesnak v olivovom oleji, aby to nejaký čas "odstálo". Do ol.oleja som pridala tymián, bazalku trpasličiu, rozmarín, oregano a 1 pretlačený strúčik cesnaku.
  2. Nakrájala som si 3 menšie mrkvy, 3 stonky stopkatého zeleru, 2 cibule žlté a 1 strúčik cesnak.
  3. Farebnú papriku som opiekla na suchej panvici, vykrojila jaderník a nakrájala.
  4. Rozohriala som wok panvicu, pridala olivový olej, po zohriatí oleja cibuľu, cesnak, chvíľu som podusila, pridala mrkvu. Po niekoľkých minútach som pridala zeler, neskôr papriky a potom aj drvené paradajky. Dusilo sa to pár minút. Jemne dosolila morskou soľou a čiernym mletým korením. Odstavila som a v mixéri rozmixovala aj s hrsťou čerstvej bazalky.
  5. Rozmixovanú zeleninu som vyliala na sklenený pekáč (pre toto ratatouille som si ho kúpila), uhladila a začala ukladať na plátky nakrájanú zeleninu (baklažán, žltá a zelená cukina, paradajka). Zeleninu je treba podľa toho aký veľký máte pekáč. Nakrájaný baklažán som poukladala na plech, posolila, a keď sa "vyplakal", poutierala som ho suchou utierkou :)
  6. Celý vrch som poliala bylinkami v oleji.
  7. Pekáč som prikryla alobalom a dala piecť do rúry na 200°C 3 hodiny! Po 1,5 hodine som teplotu znížila na 150°C. Alobal som odkryla po 2,5 hodine a odkryté som to v rúre nechala ešte asi 20 minút. Na pohľad sa mi to zdalo až priveľmi zdusené, ale povedala som si: nevadí, veď chuťovo to bude určite ok. Skôr som sa "bála", či to bude chutiť dcére. Obidve máme radšej, keď zelenina ešte chrumká. Ale mala som zbytočné obavy. Terezke chutilo, naložila si až 2x! A ja tiež. Ratatouille mi veľmi chutí s kuskusom!, ale aj samotný. Tým, že sa to tak dlho pieklo - dusilo, všetky suroviny boli dokonale chuťovo poprepájané a "harmonizovali" spolu :)
  8. Dobrú chuť :-)