Rajčinový koláč z Provensálska (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Tarte á la tomate. Tento elegantný, tradičný rajčinový koláč má jemnú, veľmi chutnú náplň. Jej príprava chvíľu trvá, nie je však nijak obtiažna a určite stojí za námahu. Používa sa cesto pate brisée, ktoré vo Francúzsku dostať kúpiť hotové. Dá sa pripraviť aj doma. Mám naň aj recept, ale neriskovala som. Kúpila som lístkové cesto a zamerala som sa na náplň.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Rajčiny povaríme, ochladíme, olúpeme a potom nakrájame na plátky.
  2. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, anglickú slaninu a dusíme 15 minút.
  3. Pridáme cukor, cesnak, krájané olúpané rajčiaky z konzervy bez nálevu a pretlak, varíme 10 minút. Podľa potreby aj viac, kým sa neodparí tekutina. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
  4. Rúru vyhrejeme na 200 st. C. Okrúhlu formu / ja som mala s priemerom 35 cm / vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme, dáme do formy, aby bolo aj po bokoch a popicháme vidličkou.
  5. Vajcia rozšľaháme v miske, osolíme, opepríme, pridáme oregano alebo majoránku a vmiešame do zmesi v panvici. Náplň rozotrieme na cesto.
  6. Na náplň poukladáme plátky rajčín, posypeme strúhaným syrom a tymiánom. Pečieme 30 minút.
  7. Koláč necháme pred podávaním 3 - 5 minút chladnúť.