Slaný tekvicový koláč

Quiche s tekvicou hokkaido (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Chutný obed, večera alebo pohostenie...

6
porcií
35 minút
na 175 °C

Postup

  1. Nechcela som veľký quiche, preto som ho piekla v jenskej mise s priemerom 22 cm. Ak ho chcete spraviť väčší, zdvojnásobte množstvo surovín.
  2. Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Z múky, soli a pokrájaného masla spravíme mrveničku. Vajce s dvoma polievkovými lyžicami vody vymiešame a približne polovicu prilejeme do mrveničky. Vymiesime nelepivé cesto, s ktorým sa bude dobre pracovať. Ak ste priliali veľa vaječnej zmesi, nevadí. Jednoducho prisypte múku.
  3. Cesto ihneď vyvaľkáme a preložíme do formy. Upravíme okraje a vložíme do chladničky.
  4. Teraz si dáme piecť tekvicu. Zapekaciu misku potrieme olivovým, alebo iným olejom, ktorý používate. Ošúpanú a pokrájanú tekvicu uložíme do zapekacej misky, pokvapkáme olejom a premiešame. Pečieme 30-40 minút pri 200 °C. Ja používam teplovzduch, po 30 minútach rúru vypnem a nechám v nej tekvicu dôjsť.
  5. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a opečieme na masle s trochou oleja, jemne posolíme, ku koncu pridáme nakrájaný cesnak.
  6. Papriku nakrájame na drobné kocky, jarnú cibuľku tiež nakrájame. Nastrúhame syr, ja som použila fetu.
  7. Vajcia vyšľaháme, ja som pridala aj zvyšné z cesta. Prilejeme šľahačkovú smotanu a vymiešame. Ochutíme soľou, čiernym korením a trochou muškátového oriešku. Ak použijete slaný syr, so soľou opatrne!
  8. Do vaječnej zmesi primiešame opraženú cibuľu s cesnakom, upečenú tekvicu, syr, papriku, aj jarnú cibuľku. Celú náplň vylejeme do schladenej zapekacej misky s cestom. Navrch poukladáme mini mozzarelly.
  9. Ja som piekla v teplovzdušnej rúre, 35 minút pri 175 °C. Quiche je dopečený, keď je zvrchu zlatistý a náplň nie je trasľavá.
  10. Pred krájaním ho nechajte pár minút oddýchnuť. Podávame s jednoduchým listovým šalátom.