Prívarok zo šťaveľa (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

V tomto recepte by som vám rád predstavil ako spraviť z kuracieho krídelka tri rôzne druhy jedla.

Suroviny

Postup

  1. Začneme s prípravou šťaveľového prípravku.Zakonzervovaný šťaveľ vlejeme o nádoby a podlejeme ho podľa uváženia studenou vodou a následne ho privedieme do varu.Po zovretí diela doň primiešame smotanu na varenie(na šľahanie).Povarime zo 5-10 minút a potom dochutíme kryštálovým cukrom a soľou.Záleží na vás kto aké má rád.Ten náš šťaveľ bol veľmi kyslý tak som k nemu pridal 1 PL kryštálového cukru.
  2. Ďalej si spravíme skryté vajce.Ja som spravil iba dva kusy na skúšku,lebo moja manželka robí skryté vajce iným spôsobom.Vlejeme si ocot do nádoby cca.100 ml.Najprv iba jedno,ale sa dá iste naraz aj viac.
  3. Tento obraz je rozmazaný,lebo sa snažím roztočiť vodu.Musí byť ako vodný vír.A až potom vajce vložím do vrelej rozvírenej vody.
  4. Vajce necháme aby sa otáčalo vo vrelej vode a keď voda bude pokojná tak s ňou nehýbeme a necháme aby sa vajce varilo.Keď sa už žĺtok obalí bielkom opatrne vajce vyberieme a stlačením na žĺtok zisťujem či ešte vajce variť a či nie.Záleží na tom aké vajce kto ako rád.Keď mäkké tak automaticky by mal byť žĺtok mäkší.
  5. Na obrázku máte možnosť vidieť už uvarené vajce.Ja som si spravil také polomäkké.
  6. Do vnútornej strany kuracieho krídla priložíme cca.pol väčšej kuracej,alebo jednu menšiu pečienku.Obalíme najprv v hladkej múke potom vo vajci a nakoniec v strúhanke. Vysmážame buď na oleji,alebo masti ale veľmi pomaly a miernom ohni ináč bude vo vnútri surové.
  7. Hotové kuracie krídelká s pečienkou.Prílohu si vyberte prosím sami.: Zemiaky,ryža,slovenská ryža.
  8. Ďalej si spravíme,,ozdobné"stehienka.Stehennú časť odrežeme od krídla.
  9. Ľavou rukou uchopíme koniec krídla(najlepšie utierkou)
  10. Pravou rukou uchopíme pravú stranu a krídlo nalomíme.Ako vidíte z utierky mi zmizla ľavá ruka,keďže som s ňou fotil.Samozrejme tento úkon sa prevádza oboma rukami naraz.
  11. Palcom tlačíme nadol čím sa pretrhne blana resp.tenká kožka.
  12. Mäso palcom stláčame stále nadol.
  13. Odrežeme koniec krídla.
  14. Potom z dvoch kostí tú tenšiu vytrhneme z mäsa.
  15. Pomocou dvoch prstov mäso stiahneme celkom dole,ale aj tak opatrne aby sme ho celkom neoddelili od kosti.Spravíme si vlastne takú akoby ružičku.
  16. Tak a máme tu hotové falošné stehienka.(ružičky)
  17. Ďalej vám napíšem prípravu marinády a samotné pečenie kuracích krídiel.: Začneme hádam tým,že v predošlí večer si spravíme marinádu.Ja som ju robil takto.: Na umyté stečené kuracie krídla nalejeme trochu oleja.Mäso osolíme,okoreníme,posypeme oreganom a pridáme k nemu 3 PL kyslej smotany.
  18. Zmes premiešame a vložíme na noc do chladničky.
  19. Na druhý deň mäso opláchneme a necháme ho odkvapkať.
  20. Ďalej krídelka posypeme červenou mletou paprikou,čiernym korením,soľou,rascou,a nalejeme na ne olej podľa potreby a dielo premiešame.Následne dáme mäso do rúry a pečieme cca 1 hodinu pri 170-180 C.V bode 20 Máme už krídelka upečené.
  21. Pokračujeme urobením perkeltu.Pokrájanú cibuľu speníme na masti,alebo oleji.Keď je už sklovitá tak k nej pridáme rascu a sladkú mletú papriku.Zmes následne z ohňa odstavíme.
  22. Keďže mi niektorý členovia rodiny neobľubujú lečo tak som im to rozsekal na celkom jemno.
  23. Mäso podlejeme vodou,ale iba toľkou aby nám nevyčnievalo z vody von.Keďže sa snažíme pripraviť perkelt tak by malo byť finálne dielo hustejšej konzistencie.Rozsekané lečo vlejeme do tejto zmesy.Prikryjeme pokrievkou a varíme cca.40 minút.Po uplynutí tejto doby dáme pokrievku z hrnca dole a varíme do odparenia vody aby nám vzniklo hustejšie dielo,môže to byť aj 15-20 min.Samozrejme záleží na tom ako budeme kúriť pod hrncom. Ja som sa veľmi neponáhľal,keďže som sa bál,že tie falošné stehienka sa mi trhnú.
  24. Výsledné dielo resp.perkelt by mal vyzerať takto prípadne lepšie.Dochutíme ho čiernym korením,soľou,majoránkou,a samozrejme korením ktoré vy máte radi.
  25. Dobrú chuť vám želám aj k vašej dnešnej večeri.
  26. Mali sme tu aj nejaké sladkosti. Majte sa pekne.