Príšerné cestoviny (fotorecept)
Autor receptu: elantra
Minule sme mali návštevu, tak som vybrala moje mesiac strážené domáce cestoviny a
pripravila ich s cuketou a morskými príšerkami - krevietkami. Omáčka sa krásne rozleje po
cestovinách a všetky chute spolu úžasne harmonizujú, takže príšerný majú len názov a
mäsovú farbu (ako dokonale udržať cviklu v ceste?)
Recept na prípravu cesta som dala rovno sem, ale samotné suché cestoviny si môžete
pripraviť aj v predstihu.
Postup
- Pripravíme si farebné domáce široké rezance (tagliatelle, papardelle, ...skúste dať meno tým mojim). Klasický postup (100g múky = 1 vajce) pozmeníme tak, že na 500 g múky použijeme 3 vajcia a uvarenú nastrúhanú cviklu v množstve dvoch vajec.
- Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkáme na hrúbku 1 mm a cesto režeme na pozdĺžne pásy, široké asi 20 cm.
- Pás zrolujeme po šírke a krájame na rezance také široké ako sa nám žiada.
- Potom ich už len jemne ponatriasame, nech sa nám nelepia a necháme ich voľne sušiť. Ak chceme cestoviny skladovať, presúšame ich na plátne niekoľko hodín, kým úplne nevyschnú a odložíme do papierovej krabice.
- Pripravíme si omáčku: krevety rozmrazíme, cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky, rovnako cesnak. V mažiari podrvíme jednu chilli papričku, niekto aj dve.
- Rozpálime olej a na panvicu šupneme cesnak a chilli, 1 minútu restujeme.
- Pridáme plátky cukety a krevety, 2-3 minúty opražíme.
- Do panvice vlejeme pohár bieleho vína, občas premiešame a počkáme kým sa tekutina vyparí.
- Prilejeme smotanu, zamiešame a ešte krátko povaríme.
- Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente a zmiešame s omáčkou. Servírujeme posypané parmezánom. Do pohárov nalejeme vínko a podávame.