Príšerné cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: elantra

Minule sme mali návštevu, tak som vybrala moje mesiac strážené domáce cestoviny a pripravila ich s cuketou a morskými príšerkami - krevietkami. Omáčka sa krásne rozleje po cestovinách a všetky chute spolu úžasne harmonizujú, takže príšerný majú len názov a mäsovú farbu (ako dokonale udržať cviklu v ceste?) Recept na prípravu cesta som dala rovno sem, ale samotné suché cestoviny si môžete pripraviť aj v predstihu.

3
porcie

Postup

  1. Pripravíme si farebné domáce široké rezance (tagliatelle, papardelle, ...skúste dať meno tým mojim). Klasický postup (100g múky = 1 vajce) pozmeníme tak, že na 500 g múky použijeme 3 vajcia a uvarenú nastrúhanú cviklu v množstve dvoch vajec.
  2. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 3 rovnaké časti.
  3. Každú časť rozvaľkáme na hrúbku 1 mm a cesto režeme na pozdĺžne pásy, široké asi 20 cm.
  4. Pás zrolujeme po šírke a krájame na rezance také široké ako sa nám žiada.
  5. Potom ich už len jemne ponatriasame, nech sa nám nelepia a necháme ich voľne sušiť. Ak chceme cestoviny skladovať, presúšame ich na plátne niekoľko hodín, kým úplne nevyschnú a odložíme do papierovej krabice.
  6. Pripravíme si omáčku: krevety rozmrazíme, cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky, rovnako cesnak. V mažiari podrvíme jednu chilli papričku, niekto aj dve.
  7. Rozpálime olej a na panvicu šupneme cesnak a chilli, 1 minútu restujeme.
  8. Pridáme plátky cukety a krevety, 2-3 minúty opražíme.
  9. Do panvice vlejeme pohár bieleho vína, občas premiešame a počkáme kým sa tekutina vyparí.
  10. Prilejeme smotanu, zamiešame a ešte krátko povaríme.
  11. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  12. Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente a zmiešame s omáčkou. Servírujeme posypané parmezánom. Do pohárov nalejeme vínko a podávame.