Závarka
Príloha do polievok – sedlina Naďky z Moravy (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vždy rád navštevujem Moravu. V spomienkach, ale hlavne fyzicky. Žije tam „kopec“ mojich sesterníc a bratrancov s rodinami.
Niekedy okolo roku 1980 som v Kunčině pri Moravskej Třebovej navštívil Slávka s Naďkou. Pri príprave obeda do ich Dvora
„prifrčalo“ plnoobsadené auto s priateľmi z Radiboru vo východnej časti Nemecka. Práve oni pripravili túto prílohu k našej
hovädzej polievke. Po rokoch sme ju na Skype spoločne s Naďkou „zmajstrovali“ do receptu. Dochutiť si ju môžete podľa Vašej
predstavy.
10-12 porcií |
15 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Veľa som toho nepotreboval, ale na novú špecialitu to stačilo. Podľa Vašich možností si pohár (fľašu) na zaváranie vyberte s čo najširším „hrdlom“. Vašu pozornosť si dovoľujem upriamiť na pomôcku z plastu, prvá na ľavej strane, s nízko uloženou dolnou časťou vylievacieho hrdla, ktorou ľahko odstránite prebytočný tekutý tuk z mäsových polievok.
- Do zmiešovacej pomocnej misy som rozbil celé vajíčka, prstami ich posypal soľou, pridal múku, priložil 10-12 obrátok čerstvo mletého čierneho korenia, polovicu postrúhaného muškátového orieška, pokrájané lístočky petržlenovej vňate a tymianu, zalial 3 polievkovými naberačkami horúceho vývaru, z práve uvarenej hovädzej polievky a vyšľahal do jednoliatej masy, ktorú som
- prelial (asi do 4/5) do 700 ml olejom vymasteného zaváracieho pohára, do ¾ ponoreného do variacej sa vody.
- Masa sa asi po 33 minútach „zrazila“, ale petržlenová vňať i tymian ostali na povrchu, tak som ich musel odstrániť; nabudúce ich použijem sušené, ktoré predpokladám nasiaknu tekutinu a ostanú vo výslednej hmote,
- ktorú som „nasegmentoval“ pomocou polievkovej lyžice priamo do tanierov s hovädzou polievkou. Vo voliteľných doplnkoch som uviedol možnosti obohatenia tejto prílohy. Práve kvitnúci tymian je možné použiť aj na dekoráciu.