Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky (fotorecept)

Autor receptu: svedka

Lepsie ako z Ikey :)

4
porcie
45 minút
príprava
5-7 minút
na 150 °C

Postup

  1. Nazaciatok si dame varit zemiak,cely v supke.Popritom si zacneme pripravovat zmes na masove gulky.Zmiesame vsetko maso s celym vajickom,struhankou,pridame 0,5dcl smotany,stipku-asi vacsiu polku kavovej lyzicky muskatoveho oriesku,rovnako noveho korenie a trosku cierneho korenia.Uvareny a vychladnuty zemiak osupeme a nadrobno nastruhame do zmesi.Dosolime podla chuti. Zacneme si tvarovat gulicky asi o priemere 3cm,ale to je na Vas,kto ako ma rad a kto ma aku trpezlivost,ci hlad :) Tip:Pri praci s mletym masom oplachujte ruky pod studenou vodou,potom sa masko nelepi.
  2. Na panvici si nechame rozpustit polovicku masla-je dolezite pouzit dobre maslo,nenahradzat olejom,znici to celu omacku-skusala som :) Do rozohriatej panvice poukladame gulky.Pecieme z oboch stran asi 8-10min-trosku dohneda.
  3. Ked su gulky hotove,poukladame ich do zapekacej nadoby spolu s trochou masla.Dame do vyhriatej truby.5-7 min pri teplote 150 stupnov.
  4. Popritom ako sa nam zapekaju gulky,pripravujeme omacku.Je dolezite omacku robit v ROVNAKEJ panvici ako masove gulky. Pridame zbytok masla,vodu z varenych zemiakov (ktore varim ako prilohu:) a zvysok,cize 2dcl smotany.Pridame trosku sojovej omacky,namiesto soli a kvoli farbe-cca 1 kavova lyzicka.Nechame mierne zovriet a za staleho miesania jemne zahustime maizenou.Ak ste zvyknuti zahustovat mukou,alebo len jednoducho maizenu nemate,zmiesajte muku s vodou zo zemiakov a pridajte namiesto maizeny.Varime 1-2 minutky.Mozme dochutit tiez novym korenim a orieskom. A mame hotovo :) Ako prilohu podavam zemiakove pyre: -8vacsich zemiackov varim s maslom,po dovareni pridam 2-3dcl smotany a maslo,podla potreby a vyslaham.Same kalorie,ja viem,ale naozaj dobrotka :) Dobru chut.