Pırasalı puf börek (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Výborný borek sa dá pripraviť aj bez veľkej námahy. Stačí mať po ruke hotové, už rozvaľkané lístkové cesto a naplniť sa dá prakticky čímkoľvek, záleží na špajzových zásobách :) Takže dnes: borek s pórovou a syrovou náplňou.

15 kúskov
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na olivovom oleji orestujeme na kocky nakrájaný pór a jarnú cibuľku. Opekáme asi 8 minút, kým všetko nezmäkne. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a vmiešame chilli vločky. Necháme vychladnúť. Nakoniec vmiešame rozdrobený balkánsky syr.
  2. Syrovú náplň pripravíme zmiešaním balkánskeho syra, krémového tvarohu, nasekanej petržlenovej a kôprovej vňate. Ochutíme mletým čiernym korením. Vňaťkou netreba šetriť ;) Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušná). Lístkové cesto rozbalíme a nakrájame na 15 štvrocov vo veľkosti cca 8x8 cm. Na štvorce rozdelíme obe plnky. Okraje prehneme a dobre stlačíme.
  3. Hotové uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať černuškou a sezamom. Pečieme asi 30 minút do chrumkava a zlatohneda.
  4. Necháme na mriežke vychladnúť. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom, či jogurtovým nápojom ako obed alebo večeru, prípadne s čajom aj na raňajky.