Plnená zelenina

Pôstna plnená zelenina (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Plnená zelenina tak trocha na grécky spôsob "gemista", čo v gréčtine znamená plnená. Táto verzia je bez mäsa, čo však nie je podmienka.* Môže sa použiť akýkoľvek druh mletého mäsa. Dá sa pripraviť aj v remoske.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Umytú zeleninu, vydlabeme, odkrojíme vršky a osolíme z vnútra. Vydlabaný vnútrajšok cibule pokrájame na drobno a vydlabané rajčiny taktiež na drobno. U nás sa musia zmixovať, nakoľko členovia rodiny majú averziu na kúsky rajčín v jedlách.
  2. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu , pridáme 3-4 strúčiky cesnaku, pokrájanú mrkvu a umytý pohár ryže. Okoreníme čiernym korením, červenou paprikou a osolíme.
  3. Nakrájame bylinky (ja som dala mätu, materinu dúšku a petržlenovú vňať). Pridáme rajčiny (rajčinový pretlak) a pohár vody a dusíme ryžu do polomäkka. Pozor miešať, aby sa nepripálila.
  4. Zemiaky umyjeme a pokrájame aj so šupkou a opražíme na troche oleja.
  5. Zeleninu naplníme, zatvoríme vrškami, obložíme zemiakmi, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme okoreníme čiernym korením a podlejeme cca 1/2 dcl vody.
  6. Zakryjeme alobalom a na 180-200 °C dusíme asi 1 hodinu, odokryjeme a keď je ryža mäkká, zapečieme na funkcii gril cca 15-20 minút.