Portugalské carpaccio z rybieho filé
Autor receptu: zemo
Ak si myslíte, že len Japonci a Eskimáci sa pýšia výsadou pochutnávať si na surovej rybe, ste na veľkom omyle. V Portugalsku sa tiež darí podobným chutiam. Vyskúšal som carpaccio z rybieho filé a ono to bol mňam!
Postup
- Carpaccio, len tak na vysvetlenie, sa robí skoro zo všetkého. Od cukiny cez hovädziu surovú šunku až po krokodíla. Ten zákerný vodný dravec je skôr špecialita v Angole a Mozambiku. My zostaneme predsa len verní rybiemu filé, ktoré dostanete skôr v supermarkete ako krokodíla.
- Šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky, ktoré usušíme. Papriky - polovica z každej farby, ale nič sa nestane, ak budete mať iba jednu farbu, je to skôr na vizuálny efekt, aby oči lepšie jedli - nakrájame na malé kocky, prípadne obdĺžniky.
- Filé umyjeme a osušíme v papierovom obrúsku. Ostrým nožom filé nakrájame na veľmi tenké plátky, rozložíme na tanieri a pokvapkáme citrónovou šťavou. Obložíme hlávkovým šalátom a nakrájanými paprikami.
- Kôpor, ak máme čerstvý, bez stoniek najemno posekáme a zmiešame s olivovým olejom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a rozotrieme na pripravené plátky filé.
- Labužníci môžu tresku nahradiť čerstvým lososom. Tiež môžete ku kôpru pridať na ozdobenie mladú cibuľku, pokrájané feferónky, malé paradajky a podobne. Malo by to hrať rôznymi farbami. Návrh od fajnšmekra - rybie carpaccio sa dávame pred podávaním upokojiť sa na chvíľu do chladničky.