Portugalské carpaccio z rybieho filé

Autor receptu: zemo

Ak si myslíte, že len Japonci a Eskimáci sa pýšia výsadou pochutnávať si na surovej rybe, ste na veľkom omyle. V Portugalsku sa tiež darí podobným chutiam. Vyskúšal som carpaccio z rybieho filé a ono to bol mňam!

30 minút
príprava

Postup

  1. Carpaccio, len tak na vysvetlenie, sa robí skoro zo všetkého. Od cukiny cez hovädziu surovú šunku až po krokodíla. Ten zákerný vodný dravec je skôr špecialita v Angole a Mozambiku. My zostaneme predsa len verní rybiemu filé, ktoré dostanete skôr v supermarkete ako krokodíla.
  2. Šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky, ktoré usušíme. Papriky - polovica z každej farby, ale nič sa nestane, ak budete mať iba jednu farbu, je to skôr na vizuálny efekt, aby oči lepšie jedli - nakrájame na malé kocky, prípadne obdĺžniky.
  3. Filé umyjeme a osušíme v papierovom obrúsku. Ostrým nožom filé nakrájame na veľmi tenké plátky, rozložíme na tanieri a pokvapkáme citrónovou šťavou. Obložíme hlávkovým šalátom a nakrájanými paprikami.
  4. Kôpor, ak máme čerstvý, bez stoniek najemno posekáme a zmiešame s olivovým olejom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a rozotrieme na pripravené plátky filé.
  5. Labužníci môžu tresku nahradiť čerstvým lososom. Tiež môžete ku kôpru pridať na ozdobenie mladú cibuľku, pokrájané feferónky, malé paradajky a podobne. Malo by to hrať rôznymi farbami. Návrh od fajnšmekra - rybie carpaccio sa dávame pred podávaním upokojiť sa na chvíľu do chladničky.